“Umicore moet zijn verantwoordelijkheid opnemen voor de gezondheid van de wijk”

Brandweer doet metingen in de wijk Foto: BFM

Hoboken -

“Umicore moet zijn verantwoordelijkheid opnemen voor de gezondheid van de werknemers én die van de wijkbewoners. Dus we verwachten snel informatie over de aard van de vrijgekomen stoffen.” Dat zegt de linkse partij PVDA nadat woensdagochtend een ernstige brand uitbrak in de fabriek in Hoboken.

PVDA voerde in het verleden al vaker actie tegen de vestiging van Umicore in woonwijk Moretusburg in Hoboken. De oppositiepartij uitte niet alleen twijfels over de veiligheid, maar ook over de gezondheidsrisico’s voor de buurt. De PVDA was er woensdag dan ook snel bij met een eerste reactie.

LEES OOK: Grote brand bij Umicore Hoboken: bedrijf en woonwijk ontruimd

“Umicore moet zijn verantwoordelijkheid opnemen voor de gezondheid van de wijk”
Mie Branders in de Antwerpse gemeenteraad Foto: Jan Van der Perre

“We kennen de juiste oorzaak van deze brand niet”, zegt gemeenteraadslid Mie Branders. “Umicore moet zijn verantwoordelijkheid opnemen voor de gezondheid van de werknemers én die van de wijkbewoners. Dus we verwachten snel informatie over de aard van de vrijgekomen stoffen.”

Volgens de directie van Umicore ontstond de brand tussen 7 en 8 uur in een productieafdeling waar via chemische processen metalen worden geraffineerd. De PVDA verwacht snelle info en transparantie. “Wat we nu nodig hebben zijn extra metingen om veranderingen in de emissies te detecteren”, zegt Mie Branders. “De rooklucht buiten pakt op de adem. Hopelijk heeft dit geen blijvende impact op de gezondheid van de Hobokenaars en werknemers. De bewoners in de aangrenzende Curiestraat melden ons ook dat de ramen en de auto’s beslagen zijn van de rook. Indien er schade is, moet Umicore instaan voor de kosten.”

Verzuim

Net op deze plaats vonden eind 2015 reparatiewerken aan het dak plaats. “Door verzuim van de directie bleef het dak boven de raffinage tijdens deze werken open staan, waardoor er vier maand lang loodstof kon vrijkomen”, stelt PVDA. “Bij testen naar de loodwaarden in het bloed van de kinderen in de wijk bleek toen dat vijftien kinderen veel te hoge waarden hadden. Een gevaar voor hun gezondheid.”

De PVDA verlangt dat er de komende weken extra voorzichtigheid aan de dag wordt gelegd en dat er gedurende de ganse reparatie bijkomende metingen aan het dak plaats zullen vinden.

Door joro
  • Ontdek onze GVA+ artikels