Historische stadssleper voorlopig beschermd

Foto: rr

Antwerpen -

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), bevoegd voor onroerend erfgoed, heeft de historische stadssleepboot T70 voorlopig laten beschermen als varend erfgoed. De stadssleper, die nu in een droogdok ligt, is 28,33m lang en heeft een diepgang van 3,87m. Scheepswerf Sint-Pieter uit Hemiksem bouwde het schip en leverde het, als onderdeel van een reeks van zeven exemplaren, in 1968 af aan zijn eerste eigenaar, het toenmalige Gemeentelijke Havenbedrijf Antwerpen. Sinds oktober vorig jaar is de stad zelf de eigenaar, via de collectie van het MAS.

De havensleepboten van dat type waren erg wendbaar door een heel specifieke aandrijving, waardoor ze in 37 seconden helemaal konden ronddraaien. De schepen hadden een trekkracht van 22 ton, bedoeld voor de steeds groter wordende zeeschepen. De T70 diende ook als ijsbreker en brandweerschip. De reeks zelf bleef decennialang in dienst. Het laatste exemplaar werd pas in 2008 uit dienst genomen.

Aangezien de stad, als eigenaar, geen bezwaren heeft tegen een definitieve erkenning, zal die over negen maanden wellicht definitief worden.

Door cm