Je kan dit artikel lezen omdat je bent aangemeld als abonnee.

Dit artikel is exclusief voor abonnees.
Lees gratis verder >

STANDPUNT. “Voor elke euro die in snelwegen wordt geïnvesteerd, moet minstens het dubbele naar het openbaar vervoer gaan”

STANDPUNT. “Voor elke euro die in snelwegen wordt geïnvesteerd, moet minstens het dubbele naar het openbaar vervoer gaan”

Archiefbeeld. Foto: Joris Herregods

Voka wil dat de snelwegcapaciteit wordt uitgebreid door onder meer op de E313, tussen Hasselt en Antwerpen, het aantal rijstroken uit te breiden. De Vlaamse werkgeversorganisatie voelt zich gesterkt door een bevraging van het onderzoeksbureau iVox. Daaruit blijkt dat de gemiddelde Vlaming voorlopig nog niet van plan is om de auto opzij te zetten en zich kan vinden in meer snelweg.

De filedruk op veel snelwegen, en niet in het minst op de E313, is inderdaad enorm. Hoe dat moet aangepakt worden is een andere zaak. De capaciteit van de snelwegen uitbreiden is niet zonder risico en kan een doos van Pandora zijn. Want het is aangetoond dat meer snelweg ook meer verkeer aantrekt. Met als gevolg dat iedereen nog altijd stilstaat. En dat is nu net wat we niet willen.

Op de middellange termijn ligt de oplossing in alternatieven voor de auto en een veel beter en efficiënter openbaar ...