Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Gezocht: personen die hun trouwfoto's in domein Bautersemhof lieten trekken

Gezocht: personen die hun trouwfoto's in domein Bautersemhof lieten trekken

Paul en Marina Foto: rr

Zandhoven - Voor een kunstproject is Elisabeth Ryelandt van het Bautersemhof in Zandhoven op zoek naar koppels die destijds hun trouwfoto's op het kasteeldomein lieten maken. “Het kunstproject krijgt een sociologische insteek. Ook gescheiden mensen willen we aanspreken.” Om deel te nemen, wordt de koppels gevraagd om een mail met enkele trouwfoto's, trouwdatum en contactgegevens naar bautersemhof@telenet.be te versturen.

Het Bautersemhof aan de Boutersemdreef, het ene met 'au' en het andere met 'ou', is het voormalige cijnshof van Bautersem. Al in 1270 werd het vermeld. In de zeventiende eeuw werd het verbouwd tot hof van plaisantie. De slotgracht en de prachtige parktuin met vogelreservaat oefenden altijd een aantrekkingskracht uit op trouwlustigen uit de buurt.

“Vanaf de jaren zeventig tot twee jaar geleden werden hier geregeld huwelijksreportages gedaan. Mijn grootmoeder, die de mensen kenden als mevrouw De Strycker, was een heel gul mens. Ze stond het altijd toe. Zelf kreeg ik dit voorjaar ook nog een aanvraag, maar de datum van dat huwelijk viel net op het moment dat we hier in de samentuin bezig waren met de opbouw van een schuur.”

Mooie en droevige momenten

Elisabeth Ryelandt heeft nu het plan opgevat om zoveel mogelijk stellen die de voorbije decennia voor hun huwelijksfoto's poseerden in domein Bautersemhof, opnieuw te contacteren. “De werknaam van ons kunstproject is 'Liefde-vreugde-hoop, wat is er geworden?' Het is de bedoeling de koppels opnieuw op dezelfde plek te fotograferen. Mochten er kinderen of kleinkinderen zijn, dan willen we die graag mee op de foto. Ook koppels die intussen gescheiden zijn, willen we graag aanspreken. Het project gaat over wat het leven hen heeft gebracht. De mooie momenten, maar ook de droevige.”

Het is de bedoeling dat een kunstfotograaf de portretten neemt en dat er tegen einde 2019 een publieke tentoonstelling in het Bautersemhof komt. “Ik wil me nog niet vastpinnen op een datum. Ik zou ook graag een evenement met de koppels zelf doen hier. De kunstfotograaf krijgt de artistieke leiding.”

Marina en Paul uit Zandhoven trouwden op 9 juli 1988. “Wij gingen altijd melk halen bij boer Maurice Devoeght in de Bruggestraat. Zo passeerden we geregeld langs het Bautersemhof. Mijn ouders woonden op de Vierselbaan. Ook niet zo ver. Wij vonden het een mooi kader”, zegt Marina. “ Ik ken 'de madame van 't Hof', zei boer Maurice. Ik zal weleens vragen of jullie jullie trouwfoto's daar mogen nemen. En ja: het mocht! Ze heeft de poort opengezet en ervoor gezorgd dat de honden vastzaten. Ik herinner me het bootje aan het water, de witte brug en een standbeeld. Het weer was niet schitterend, maar het bleef droog die dag.”

Dertig jaar later hebben Marina en Paul drie kinderen, met een eerste kleinkind op komst. “En ja: we willen graag deelnemen aan het kunstproject.”

Om deel te nemen, wordt de koppels gevraagd om een mail met enkele trouwfoto's, trouwdatum en contactgegevens naar bautersemhof@telenet.be te versturen. “Wij zullen hen dan uiteraard goed op de hoogte houden van de evolutie van dit project. Ook zullen we al hun gegevens met respect voor de wettelijke privacyregels behandelen”, benadrukt Ryelandt.