Roomijs een beetje gesmolten? “Vries het dan niet meer in”

Foto: Shutterstock

Roomijs zachter laten worden om beter te kunnen scheppen? Laat het ijs dan niet te veel ontdooien. Je zou er flink ziek van kunnen worden, zo waarschuwen experts.

De Britse wetenschapster Amreen Bashir, verbonden aan de Biomedical Science at Aston University, zegt dat we ons vlees - en alles wat we op de barbecue gooien - extra goed controleren in dit warme weer. Maar in The Daily Mail waarschuwt ze dat we ook beter moeten opletten als we toe zijn aan het dessert. Vooral met roomijs, want als dat te warm wordt mag het erna niet meer in de diepvriezer. De switch tussen koud, warmer en opnieuw koud zou een voedselvergiftiging in de hand kunnen werken.

Meer bacteriën

Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) raadt ook aan om voorzichtig om te springen met het verfrissende toetje. “De temperatuur in de diepvriezer moet -18° Celsius of lager zijn, want dan staat de bacteriegroei als het ware op pauze. Als je het ijs eruit haalt, doe de nodige hoeveelheid in een apart potje en berg de rest van de doos zo snel mogelijk terug op in de diepvriezer. Is het te hard? Dan kan je een schepper of lepel in warm water onderdompelen om vlotter te werken."

Laat het in geen geval verder ontdooien, want door het extra vocht dat tijdens het proces vrijkomt kunnen bacteriën sneller groeien. “Het is mogelijk dat je ziek wordt. Vooral kinderen, zwangere vrouwen en personen met een verminderde immuniteit zijn gevoelig. Gooi gesmolten ijs - voor alle veiligheid - gewoon weg.

Niet invriezen

Vries het ook zeker niet weer in. “IJs en alle andere voedingsmiddelen die na ontdooiing opnieuw worden ingevroren, bevatten al meer bacteriën dan daarvoor. Deze zullen zich verder ontwikkelen als het voedingsmiddel een volgende keer wordt ontdooid.” Gouden tip: houd de temperatuur constant onder controle en ontdooi in de koelkast, nooit bij kamertemperatuur.

Door vwh