Magazine Gwyneth Paltrow al na twee nummers opgedoekt

Goop, het lifestylemerk van Gwyneth Paltrow, wist ook de aandacht te trekken van uitgeverij Condé Nast. Maar na twee nummers werd het magazine al stopgezet omdat een factchecker bij heel wat artikels zijn veto uitsprak, zo vertelt de actrice nu.

edm

Paltrow startte in 2008 met het versturen van een nieuwsbrief waarin ze naast reistips en recepten ook advies gaf over haar gezond levensstijl. De website goop.com werd uiteindelijk een heus lifestylemerk met eigen kookboeken, kleding en beautyproducten, ook al promootte de Oscarwinnares er soms nogal rare adviezen, zoals vaginale stoombaden, je vrijwillig laten steken door bijen voor een mooiere huid of darmspoelingen met koffie.

Vorig jaar toonde ook Condé Nast (uitgeverij van onder meer Vogue) interesse om een printversie van het magazine uit te brengen, maar na twee nummers werd de samenwerking stopgezet. In een uitgebreid interview met The New York Times vertelt Paltrow nu dat het magazine het moeilijk had door factchecking.

Net zoals ze op haar website al deed, wilde Paltrow immers interviews publiceren met gezondheidsgoeroes die niet noodzakelijk een diploma hebben. Controleren dat wat ze beweren medisch correct of zelfs wetenschappelijk mogelijk is, was voor haar geen noodzaak, maar voor Condé Nast wel. Toen dat onmogelijk bleek, werden verschillende interviews geschrapt, en moesten lege pagina’s lastminute gevuld worden met reisstukken.

"Bij Goop kunnen we werken in een open ruimte. Bij Condé Nast gelden er, begrijpelijk, heel wat regels", aldus Paltrow die eraan toevoegt dat Condé Nast de zaken op een ouderwetse manier aanpakt. Beweringen van zogenaamde experts natrekken is volgens haar niet nodig omdat ze nooit als feiten worden gepresenteerd. "Er worden enkel vragen gesteld."

Gevaarlijk

Nochtans kwam Goop al meermaals onder vuur te liggen voor het verstrekken van gevaarlijke adviezen. Eerder genoemd vaginaal stoombad bijvoorbeeld zou de natuurlijke pH-waarde van vagina’s verstoren en zelfs tot ernstige brandwonden kunnen leiden, waarschuwden dokters. Of het uitsluitend drinken van rauwe geitenmelk gedurende acht dagen om het lichaam te reinigen van parasieten zet de deur net open voor meer parasieten.

De ervaring met Condé Nast en enkele botsingen met de reclamewaakhond heeft wel de ogen geopend voor Paltrow, die erkent dat ze niet kan blijven teren op ophefmakende artikels om een stroom van bezoekers te garanderen. In september gaat een factchecker aan de slag voor de website. "Een noodzakelijke groeipijn", aldus Paltrow.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Nu in het nieuws