Make-up van Rihanna, Kylie Jenner en Kim Kardashian is populair, maar waar is de mascara?

Bij nieuwe merken en de make-up van sterren ontbreekt vaak één product in het gamma: mascara. Is het tijdperk van de aangezette wimpers dan bijna voorbij? Niet per se, want de grote cosmeticamerken brengen er wél uit. Mascara ontwikkelen is gewoon erg complex en tijdrovend, zo schrijft modesite The Business of Fashion.

Zowel zangeres Rihanna, realityster Kim Kardashian en de jonge miljardair Kylie Jenner hebben een collectie make-up op de markt. Meer nog: de beroemdheden voegen er met regelmaat van de klok nieuwe producten aan toe, maar het is nooit mascara. Het beautyproduct is daarom niet passé. Volgens het Britse onderzoeksbureau Euromonitor International verkochten grote cosmeticabedrijven, waaronder Estée Lauder en L’Oréal, vorig jaar immers nog voor 8,1 miljard dollar aan mascara.

Time is money

Het probleem voor de kleinere ondernemers is dat mascara ontwikkelen niet simpel is en ook veel geld kost. Er moeten ineens twee delen gemaakt worden: de make-up zelf en een borsteltje om die aan te brengen. Het zijn vooral de beautygiganten die geld om hierin te investeren en innoverend te zijn. En time is money: nieuwe merken richten zich liever op beautyspullen - denk aan highlighters en lippenstiften - die snel in de rekken kunnen liggen en dus de verkoop sneller doen groeien.

Permanente opties

Hoewel mascara nog steeds een van de populairste producten in het make-uplandschap is, voorspelt Euromonitor dat de groei tegen 2021 toch met een kleine 2 procent zal dalen. Het bureau wijt de toekomstige daling aan het feit dat er veel aan het veranderen is op het vlak van oogmake-up. Millennials kiezen steeds vaker voor nieuwere behandelingen zoals een permanente wimperlift, -kleur of -extensions. Die maken mascara minder essentieel voor een intense blik.

Lees ook: Vrouwen zijn lovend over deze mascara, en hij is helemaal niet duur

Door vwh