Zeeniveau stijgt nadat reusachtige ijsberg afscheurt: “Dramatische realiteit van klimaatverandering”

Wetenschappers waren er eind juni getuige van dat afbrokkelende ijsbergen het zeeniveau gevoelig doen stijgen, nadat een bekende gletsjer op Groenland begon te scheuren. Het barsten van de ijsberg duurde een halfuur en is volgens wetenschappers een “dramatische herinnering aan de realiteit van klimaatverandering”. Maar het incident kan ook positieve gevolgen hebben als wetenschappers en beleidsmakers dergelijke incidenten kunnen voorspellen en zich erop kunnen voorbereiden.

Denise Holland, een wetenschapster van de Universiteit van New York, ging op 22 juni net onder de wol kruipen toen ze een daverend lawaai hoorde. “Het was moeilijk te beschrijven”, aldus Holland die de studiereis naar Groenland in goede banen leidde. “Het klonk als een straalmotor, met talloze luide knallen en echo’s.” De vrouw toverde snel haar camera tevoorschijn en kon het schouwspel vastleggen.

Het stuk ijs dat van de Helheim Gletsjer afbrak, heeft een diameter van minstens zes kilometer - de grootte van het New Yorkse Manhattan - en kwam langzaam in zee terecht, waardoor het niveau van het water voor de ogen van Holland steeg. Dat duurde een halfuur, maar Holland versnelde de video zodat de opmerkelijke gebeurtenis in 90 seconden kan worden bekeken.

Groenlandse ijskap

“Dat het zeeniveau over de hele wereld stijgt, kan niet meer worden ontkend”, klinkt het bij professor David Holland, die het researchteam op Groenland aanvoert. “Door het incident vast te leggen, kunnen we duidelijk zien hoe alles in het werk gaat.” Volgens de expert is het proces “erg gewelddadig, dramatisch en stijgt het zeeniveau abrupt” als een reusachtige ijsberg in het water valt.

De beelden van de afbrokkelende gletsjer is een dramatisch voorbeeld van een veel gevaarlijker proces dat zich afspeelt op Groenland. In maart werd er een studie gepubliceerd waaruit blijkt dat de Groenlandse ijskap bijna twee maal sneller smelt dan op het einde van de negentiende eeuw.

Maar volgens Denise Holland is er niet alleen slecht nieuws, en is er nog tijd om het fenomeen te bestuderen: “Als we beter kunnen begrijpen wat er precies gebeurt, kunnen we simulaties maken, en klimaatverandering voorspellen en voorbereidingen treffen.”

Door pvj