Antwerps politicus Schiltz kort aangehouden: “Ik was bezorgd voor het brandgevaar”

Antwerpen -

“We tolereren geen enkele vorm van vuurwerk, ook geen bengaals vuur”, zo maakte de Antwerpse politie zowel voor als na de wedstrijd Frankrijk-België duidelijk. Op de Dageraadplaats viel die waarschuwing in dovemansoren: meermaals werd een rode fakkel aangestoken. Willem-Frederik Schiltz, Vlaams parlementslid en voormalig districtsraadslid in Antwerpen, werd even bestuurlijk aangehouden. Hij raapte een vuurpijl op van de grond en werd door de politie berispt. “Ik liet me even meeslepen door de emoties van het moment”, zo reageert Schiltz daags na de feiten.

“Dit menen we echt: we tolereren geen enkele vorm van vuurwerk. Ook geen Bengaals vuur, ook niet na dit verlies. Je brengt anderen in gevaar en riskeert een ferme straf (boete en zelfs een bestuurlijke aanhouding)”, zo gingen een tweet van de Antwerpse politie.

“Bengaals vuur wordt op zee gebruikt om noodsignalen uit te sturen. Het kan tot 1000 °C heet worden en valt amper te doven met water of zand. Levensgevaarlijk dus als er een paar duizend mensen dichtbij mekaar verzameld staan”, zo verduidelijkte de Antwerpse politie waarom het verbod er was.

De tweet van de Antwerpse politie was duidelijk, maar op de Dageraadplaats haalde de teleurstelling de bovenhand. Enkelingen staken bengaals vuurwerk aan, tot jolijt van omstaanders, maar niet die van de politie die telkens snel optrad.

Schiltz: “Emoties van het moment”

Een van de vuurwerkstokken werd opgeraapt door de Antwerpse politicus Willem-Frederik Schiltz. Hij werd met de brandende stok in de hand betrapt door de politie en mocht het even komen uitleggen in de politiecombi. Hij werd even bestuurlijk aangehouden, maar mocht na een half uur beschikken. Hij mag zich nog wel aan een GAS-procedure verwachten, bevestigt de Antwerpse politie.

(lees de reactie van Willem-Frederik Schiltz onder de foto)

Antwerps politicus Schiltz kort aangehouden: “Ik was bezorgd voor het brandgevaar”
Schiltz werd even bestuurlijk aangehouden en kreeg een GAS-boete. Foto: rr

Daags na de turbulente avond reageerde Willem-Frederik Schiltz. Hij erkent dat hij zich wat liep meeslepen door de emoties van het moment, maar benadrukt dat hij zelf geen bengaals vuur had ontstoken en hij de stok gewoon had opgeraapt om hem vervolgens in een vuilnisbak te gooien.

Lees de reactie van Willem-Frederik Schiltz:

“Na afloop van de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Frankrijk werd op de Antwerpse Dageraadplaats druk nagekaart. Ontgoocheling, verdriet, kameraadschap, troost en ook fierheid werden gedeeld met vrienden en onbekenden.”

“Ik zag tussen de vele mensen een vuurpijl op de grond branden naast een vuilnisbak. In een reflex van bezorgdheid voor het brandgevaar heb ik die pijl opgeraapt en rondgekeken waar ik er mee naartoe moest. Uiteraard had ik zelf geen pijl bij. Dat bevestigen ook verschillende getuigen. Ik zag niet meteen een oplossing en stak de pijl boven de hoofden. Er vormde zich spontaan een cirkel van supporters en ik liet me even meeslepen door de emoties van het moment.”

“De politie kwam me vragen de vuurpijl op de grond te leggen, wat ik ook meteen deed. Daarna werd ik kort aangehouden. Omdat ook ik bezorgd was voor het brandgevaar begrijp ik uiteraard het terechte optreden van de politie en sta ik achter het verbod op dergelijk vuurwerk. Een eventuele gasboete zal ik dan ook meteen betalen.”

Antwerps politicus Schiltz kort aangehouden: “Ik was bezorgd voor het brandgevaar”
Door jtp, jas, jati, sare