© Victoriano Moreno

Sp.a doet opmerkelijk voorstel om Stadspark te redden: “Ons hart bloedt bij het zien van de belabberde staat van het park”

Een spooraquaduct om de irrigatie van het Stadspark mogelijk te maken en om de vijver weer van water te voorzien. Dat is het opmerkelijke voorstel van de Antwerpse sp.a. De districtsafdeling van de socialisten is streng voor het huidige stadsbestuur. “Een groene long in het centrum van de stad wordt bedreigd door wanbeheer”, zegt Antwerps sp.a-boegbeeld Yasmine Kherbache. Met een voetbalmatch in de droogstaande vijver van het Stadspark, kaart sp.a district Antwerpen de mistroostige staat van het park aan.

joro

Wie in de hitte van de afgelopen weken verkoeling aan het water zoekt, kan alvast niet terecht in het Antwerpse Stadspark. Sinds eind vorig jaar staat de parkvijver helemaal droog. Reden voor het opdrogen van de vijver zijn de vele werken in de omgeving die het grondwaterpeil alsmaar doen dalen.

© WAS

“Om de opdroging van de vijver tegen te gaan werd er aanvankelijk dagelijks 300.000 liter kostbaar drinkwater in de vijver gepompt, zonder resultaat en bovendien ecologisch totaal onverantwoord”, klaagt Yasmine Kherbache, sp.a-lijsttrekker in district Antwerpen, aan. Ook de maatregelen die deze maand als alternatief werden aangekondigd door het stadsbestuur zijn in haar ogen ontoereikend. “Het ontharden van de stadsbodem, het opvangen van het regenwater en de retourbemaling zijn nodig, maar zullen nooit volstaan om de Stadsparkvijver opnieuw te vullen”, meent Kherbache. “Bovendien blijft het grondwaterpeil, door het veranderende klimaat en de vele grote werven die er de komende jaren nog op stapel staan in Antwerpen, continu onder druk staan.

Om de verwaarlozing van het Stadspark en de vijver aan te klagen organiseert sp.a vandaag, vrijdag, een voetbalmatch in de droogstaande stadsparkvijver. Daarbij formuleren de socialisten meteen ook een duurzame oplossing om het waterpeil van de parkvijver in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Door water vanuit het gesaneerde Lobroekdok naar de watertorens in de Halenstraat (Schijnpoort) te pompen en via de sporen naar het Stadspark te voeren, wordt het volgens de sp.a’ers mogelijk om een onbeperkte watertoevoer naar de parkvijver te voorzien. “Dit zonder kostbaar drinkwater te verspillen”, voegt Kherbache er aan toe. “Op die manier kan op termijn het historische waterpeil van de parkvijver zelfs worden hersteld, zodat de parkvijver in omvang bijna verdubbelt.”

“Ons hart bloedt”

“Ons hart bloedt bij het zien van de belabberde staat van een beschermd monument als het Stadspark. Als de droogte nog lang aanhoudt dreigen we zelfs bomen te verliezen die meer dan honderd jaar oud zijn”, stelt Kherbache. “Met het Spooraquaduct bieden we een duurzame en eenvoudige oplossing om het Stadpark te redden en tegemoet te komen aan de wensen van de Antwerpenaar. Door het veranderende klimaat, de drukte en de luchtvervuiling in onze stad is het Stadpark meer dan ooit nodig om de stad leefbaar te houden”, besluit ze.

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Nu in het nieuws