© AP

Oppositieleider weigert “dictator” Erdogan te feliciteren

De leider van de grootste oppositiepartij van Turkije heeft dinsdag gezegd dat hij president Recep Tayyip Erdogan niet zal feliciteren met zijn overwinning in de verkiezingen van zondag. Hij noemde de president een “dictator”.

“Felicitaties kunnen niet voor een man die de democratie niet verdedigt. Waarom zou ik hem feliciteren? “, zei Kemal Kiliçdaroglu, de leider van de sociaaldemocratische partij CHP (Republikeinse Volkspartij). “Waarom zou ik een dictator feliciteren”, zei hij op een persconferentie in Ankara.

Deze verklaringen komen twee dagen na de parlements- en presidentsverkiezingen die gewonnen werden door Recep Tayyip Erdogan en zijn conservatief-islamitische partij AKP (Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling).

De kandidaat van CHP voor het presidentschap, Muharrem Ince, kreeg 30,6 procent van de stemmen, tegen 52,6 procent voor Erdogan, die de verkiezing volgens de voorlopige uitslagen al in de eerste ronde won.

Kiliçdaroglu bekritiseert het staatshoofd regelmatig vanwege de grootscheepse zuiveringen die sinds de mislukte putsch van juli 2016 worden doorgevoerd. Onder de ruim 77.000 mensen die opgesloten werden sinds de poging tot staatsgreep, is een parlementslid van CHP, Enis Berberoglu, die veroordeeld werd wegens het doorspelen van vertrouwelijke informatie aan de oppositiekrant Cumhuriyet.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners