Erdogan roept zichzelf uit als winnaar van Turkse presidentsverkiezingen, Heusdense Turken massaal op straat

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondagavond de overwinning opgeëist bij de presidentsverkiezingen. Hij gaf wel toe dat hij zich daarbij baseert op “inofficiële resultaten”. De grootste oppositiepartij CHP heeft ervoor gewaarschuwd niet voortijdig victorie te kraaien. De telling van de stemmen is nog niet achter de rug, aldus partijwoordvoerder Bülent Teczan. De oppositie, de centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP), noemt de uitslag van de verkiezingen manipulatie.

Toch lijkt Erdogan op een overwinning af te stevenen. Met 98 procent van de stemmen geteld haalt hij nog 52,5 procent, en is er dus geen tweede ronde nodig op zondag 8 juli, zo berichtte het staatspersbureau Anadolu.

Muharrem Ince van de centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP), de dichtste rivaal van Erdogan, komt uit op 30,8 procent, aldus Anadolu. Maar de seculiere partij zegt nog altijd zeker te zijn dat er een tweede ronde komt.

Wat betreft de parlementsverkiezingen eiste Erdogan een parlementaire meerderheid voor de door zijn islamitisch-conservatieve AKP-partij aangevoerde alliantie op.

Ook al zijn de officiële resultaten er nog niet, toch vierden Erdogans aanhangers zondagavond al feest in de straten van Istanboel. “Met een opkomst van bijna 90 procent heeft Turkije de hele wereld een lesje in democratie gegeven”, verklaarde de uittredende president nog.

Als Erdogan aan het langste eind trekt, komt er de overgang van een parlementair naar een presidentieel systeem, waarbij hij de komende vijf jaar nog meer macht naar zich toetrekt.

Limburgse Turken op straat

In Heusden-Zolder zijn een heleboel Turken op straat gekomen om de overwinning te vieren. De lokale politie houdt een oogje in het zeil.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners