Open Vld wil Antwerpse inruilpremie voor vervuilende bromfietsen

Bron © BELGA

Vlaams parlementslid Willem-Frederik Schiltz. Foto: BELGA

Antwerpen -

De stad Antwerpen moet ingaan op de recente projectoproep van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) voor lokale projecten die bijdragen aan de klimaatdoelstellingen, door een plan in te dienen om Antwerpenaars te steunen bij het vervangen van hun (vervuilende) bromfiets door een elektrische scooter. Dat vindt althans de Antwerpse Open Vld. De “inruilpremie” kan volgens de liberalen een grote positieve bijdrage leveren aan de luchtkwaliteit.

Open Vld stelt een degressief systeem voor waarbij goedkopere scooters procentueel een hogere korting krijgen dan duurdere scooters, om het systeem voor iedereen aantrekkelijk te maken. Voor de goedkoopste scooters zou je een korting van 15 procent kunnen krijgen, voor de duurste nog 5 procent. De premie zou bovendien bovenop de onlangs ingevoerde Vlaamse premie komen waarbij elektrische bromfietsen van klasse B al van een korting tot 25 procent genieten met een maximum van 750 euro.

De liberalen wijzen erop dat een groot aandeel van de bromfietskilometers die vandaag in Antwerpen worden afgelegd, op het conto komen van bezorgdiensten. Open Vld wil daarom met die bedrijven rond de tafel gaan zitten om hen te overtuigen van de Antwerpse inruilpremie. “We willen het mogelijk maken dat er over enkele jaren alleen nog zero-emissie bromfietsen rijden, ook voor het bezorgen van maaltijden en pakketten”, zegt Vlaams parlementslid Willem-Frederik Schiltz, vierde op de gemeenteraadslijst van Open Vld in Antwerpen.

Het kabinet van minister Schauvliege wil woensdag niet kwijt of een dergelijk project in aanmerking komt voor de projectoproep, aangezien een onafhankelijke jury zich daarover moet buigen. De projecten moeten in ieder geval de Vlaamse uitstootreductiedoelstellingen vooruithelpen, nog op te starten zijn en een actieve rol van het lokale bestuur inhouden. Er is een budget van 12 miljoen euro voorzien voor alle te selecteren projecten samen.