Antwerpse agent in beroep zwaarder gestraft voor buitensporig geweld in Schipperskwartier

Bron © BELGA

Foto: gva

Antwerpen / Turnhout -

Het Antwerpse hof van beroep heeft een agent van de lokale politie van Antwerpen zwaarder gestraft, omdat hij zonder wettige reden buitensporig geweld had gebruikt tegen Nik G. (39) uit Turnhout. De man liep een zwaar hersenletsel op en is voor 100 procent blijvend arbeidsongeschikt. Filip V. (48) werd in 2014 in eerste aanleg veroordeeld tot vier jaar cel met uitstel, maar krijgt nu vier jaar cel, waarvan twee jaar effectief. Zijn collega Olivier S. (35), die eerst een opschorting had gekregen, werd in beroep vrijgesproken. Nik G. zelf werd veroordeeld tot een maand met uitstel voor weerspannigheid.

Nik G. liep op 1 april 2011 onder invloed van GHB en cannabis door het Antwerpse Schipperskwartier. Getuigen verwittigden de politie omdat hij zich vreemd gedroeg. Toen de agenten ter plaatse kwamen, lag Nik G. op de grond. Toen hij plots recht sprong en van hen weg liep, probeerden ze hem tegen te houden. Nik G. werd volgens hen agressief en schopte om zich heen. Ze besloten om hem te boeien, in afwachting van de komst van een ziekenwagen.

De dertiger bleef zich met de boeien aan verzetten en wilde weglopen. Filip V. werkte hem tegen de grond, legde zijn arm rond de hals van Nik V. en paste een wurgtechniek toe. Het slachtoffer spartelde tegen en Olivier S. ging op zijn benen zitten.

Getuigen zagen hoe Nik G. blauw aanliep en hoe er bloed en braaksel uit zijn mond liep. De dertiger moest gereanimeerd worden en lag een maand in coma. Hij werd met een zwaar hersenletsel wakker en is voor de rest van zijn leven hulpbehoevend.

Het hof vond dat Filip V. te ver was gegaan. Nik G. was in het begin weerspannig geweest, maar samen met zijn collega had hij het fysieke overwicht en hadden ze hem in bedwang moeten kunnen houden. De armklem, die enkel in levensbedreigende situaties mag worden toegepast, was hier niet gerechtvaardigd én Filip V. had hem ook zonder overleg met zijn collega toegepast.