DISCUSSIE. Vindt u het kunnen dat de werknemers van Carrefour op 56 met brugpensioen mogen?

Met brugpensioen op 56, met behoud van 95 procent van hun loon. Daarvoor zullen zo’n zeshonderd werknemers van Carrefour zich straks aanmelden. “Onaanvaardbaar” en “een verkeerd signaal”, klinkt het bij velen.

In het herstructureringsplan, dat de directie en de vakbonden van Carrefour overeenkwamen, staat dat de werknemers van de supermarktketen op 56-jarige leeftijd op brugpensioen kunnen gaan. Dankzij een extra toeslag van Carrefour doen ze dat met 95 procent behoud van hun nettoloon.

“Dit is een totaal verkeerd signaal”, reageerde professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent). “De regering moet dit afkeuren. Hoe kan je anders op een geloofwaardige manier blijven zeggen dat we met z’n allen langer moeten werken en dat we iedereen nodig hebben om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken?”

LEES OOK. N-VA en CD&V kibbelen over brugpensioen bij Carrefour

Kristel Vandamme van de christelijke bediendevakbond LBC vindt niet dat brugpensioen op 56 jaar uitzonderlijk vroeg is. “Carrefour telt veel vrouwelijke werknemers die vaak deeltijds werken. Voor hen is dit brugpensioen een laatste strohalm voor ze helemaal versleten zijn. Eerlijk gezegd: op die leeftijd begin je ook versleten te geraken.”

Wat vindt u van dit akkoord? Moet de regering dit afkeuren? Of is ze anders hypocriet? Of klopt het volgens u dat het voor veel vrouwelijke werknemers een laatste strohalm is?

Stuur hieronder uw reactie door, een selectie van de reacties publiceren we morgen in de krant.