Opschudding in Spanje: federatie ontslaat bondscoach twee dagen voor eerste match op WK

Opschudding in het Spaanse kamp: daags nadat bekend geraakte dat bondscoach Julen Lopetegui een driejarig contract bij Real Madrid had getekend, heeft de Spaanse bond de bondscoach ontslagen. Technisch directeur Fernando Hierro zal Spanje leiden op het WK.

Van sensatie gesproken: toen bondsvoorzitter Luis Rubiales (40) de woorden uitsprak dat hij niet anders kon dan bondscoach Julen Lopetegui te ontslaan, viel er een doodse stilte in de perszaal in Krasnodar. Het doorgaans goed ingelichte Marca had enkele minuten eerder nochtans laten weten dat de ‘kleedkamer’ ervoor had gezorgd dat Lopetegui aan boord mocht blijven, dankzij de steun van de spelersgroep.

Niet dus. Voorzitter Rubiales liet weten dat hij zich niet verraden voelde door zijn bondscoach maar benadrukte dat hij de werkwijzen van zijn coach niet kon accepteren. Die had het nieuws van zijn overstap naar Real aan de federatie meegedeeld vijf minuten voor het nieuws door Real officieel werd gemaakt. Binnen de federatie was niemand op de hoogte van de gesprekken van de bondscoach met Real. “De Spaanse federatie kan deze manier van werken niet accepteren, er zijn waarden die moeten worden gerespecteerd en dat is niet gebeurd. Ik voel me niet verraden door Lopetegui en ben ervan overtuigd dat Real de best mogelijke trainer heeft binnengehaald. Maar we konden niet anders dan hem ontslaan.”

Of de spelers akkoord gingen? Rubiales: “De spelers zijn aangedaan, dit is voor hen een zware slag. Maar er is gebeurd wat is gebeurd. Als we hem niet hadden ontslaan, dan hadden jullie ook kritiek gehad. Er staat deze namiddag een training op het programma en we gaan ons honderd procent voorbereiden op onze eerste vrijdag. Of dit onze kansen hypothekeert? Winnen is belangrijk maar er zijn belangrijkere zaken.”