Pensioenbetoging: amper helft van de trams rijdt in Antwerpen

Foto: Jan Van der Perre

De vakbondsactie tegen de pensioenplannen van de regering verstoort de dienstverlening van De Lijn in heel Vlaanderen. Er is hinder op zowel stadsnetten als streeklijnen, meldt De Lijn woensdagochtend.

Op het Antwerpse tramnet rijdt ongeveer de helft. Bij de stadsbussen is het beter, daar is driekwart van de chauffeurs aan de slag.

In regio Turnhout is de helft van de eigen chauffeurs aan het werk. Op lijn 410 (Antwerpen – Turnhout) rijden momenteel geen bussen.

De ritten van de lijnenbundel 600 (Antwerpen – noorden van de provincie) worden voor bijna driekwart uitgevoerd. Bij lijnenbundel 700 is dat de helft. De schoolritten op lijnen 649, 679 en 629 rijden wel.

In de stad Mechelen rijdt 90 procent van de stadsbussen. Lijnenbundel 500 (Mechelen – Antwerpen) is zwaar verstoord.

Ga je vanavond naar het concert van Marco Borsato in het Sportpaleis, dan zoek je best een alternatief.

Een lijst met informatie op ritniveau is niet beschikbaar bij De Lijn.

LEES OOK: Vandaag staking: waar mag u hinder verwachten in de stad Antwerpen? (+)

Nog staking tot zondag

De verstoring bij De Lijn zal vijf dagen duren: van woensdag tot en met zondag. “De oorzaak is de opeenvolging van twee vakbondsacties: woensdag betogen de vakbonden tegen de pensioenplannen van de regering Michel, van donderdag tot en met zondag staken de socialistische en liberale vakbond tegen de plannen van De Lijn voor een slagkrachtiger bedrijf”, zegt woordvoerder Tom Van de Vreken van De Lijn. “De directie betreurt deze laatste actie. Om de medewerkers zo snel mogelijk duidelijkheid te geven, onderhandelt ze met de christelijke vakbond ACV-OD over een akkoord.”

LEES OOK: STANDPUNT. “Het is totaal onnodig om nu te staken tegen de plannen van De Lijn en al zeker niet om dat vier dagen na elkaar te doen”

Grote betoging in Brussel

De vakbonden trekken vanaf 11.00 uur opnieuw door de straten van Brussel voor een betoging tegen de pensioenhervormingen van de regering-Michel. Opnieuw, want op 19 december was er ook al een pensioenbetoging. Toen waren er volgens de politie 25.000 mensen. De bonden wagen zich niet aan voorspellingen voor de nieuwe betoging, maar zeggen dat de mobilisatie zeer goed liep.

Ook vanuit de onderwijswereld zou een stevige delegatie naar Brussel afzakken. De christelijke onderwijsvakbond COC verwacht mogelijk tot 10.000 onderwijsmensen in de straten van Brussel. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits liet verstaan dat er stakingsrecht is, maar benadrukte ook dat er duidelijke communicatie moet kunnen zijn van de scholen naar de ouders. Volgens de vakbond stelde er zich op dat vlak geen probleem.

Door dst