Antwerpse vrienden springen in de bres voor uitgewezen medestudent: “Dit is niet meer normaal”

Bron © atv
Antwerpen -

Een 20-jarige student Productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen, Tumurochir Purevjav, wordt na een verblijf van acht jaar in België vrijdag teruggestuurd naar zijn geboorteland Mongolië. Zijn vrienden en medestudenten willen er alles aan doen om ‘Tumko’, zoals ze hem noemen, hier te houden.

Tumko verblijft sinds vorige week in het gesloten centrum in Steenokkerzeel. Sinds september maakte hij deel uit van de eerstejaarsstudenten Productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen. Na een verblijf van acht jaar in ons land wordt hij vrijdag het land uitgezet.

Zijn vrienden kunnen zijn uitwijzing niet begrijpen. “Dit is absurd want hij is perfect geïntegreerd in de maatschappij”, klinkt het bij zijn vrienden Egon en Florentijn. “Hij probeert alles om een goede burger te zijn, dus dit is niet meer normaal. In Mongolië heeft hij enkel zijn vader, die hij al tien jaar niet meer heeft gezien.”

Tumko gaat nu vrijwillig naar Mongolië vertrekken waar hij vervolgens naar China gaat om in een Belgische ambassade de documenten te vragen voor een verblijfsvergunning in België. “Ik vind het jammer dat hij daar niet eerder mee is afgekomen zodat we hem niet eerder konden helpen. Hij zit nu een beetje in de gevangenis.”

De studenten van zijn jaar laten het hier niet bij en hebben al bijna tweeduizend handtekeningen verzameld met een online petitie. “We willen zowel de Mongoolse staat als de Belgische ambassade van China laten zien dat Tumko in België thuishoort en dat we hem hier nodig hebben.”

Door bap