MONA Film Festival opent met première ‘Sheikh Jackson’: “Een imam zot van Michael Jackson en met een identiteitscrisis”

Vrijdag 9 maart gaat in de CC Berchem voor de tweede keer het MONA Film Festival van start. Het festival vertoont drie dagen lang in Antwerpen bijzondere films en documentaires uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Daarnaast wil het festival bijdragen aan de maatschappelijke dialoog over deze regio en zijn diaspora, in het bijzonder in Vlaanderen.

Entertainment en dialoog

Deze missie vindt duidelijk haar weerklank in de programmering van MONA. Bezoekers kunnen langspeelfilms,kortfilms, documentaires en kinderfilms verwachten met stops in onder andere Iran, Libanon, Syrië en Turkije. Zo opent het festival vrijdag met de première van ‘Sheikh Jackson’ van Amr Salama uit Egypte. Aan het begin van de film krijgt een jonge imam het nieuws te horen over de dood van zijn jeugdidool, Michael Jackson. Hierdoor is hij zo geraakt dat hij terecht komt in een geloofs- en identiteitscrisis. De andere films ‘Mahbas, En attendant les hirondelles en Path of Maryam’ tonen ons weer de kracht van Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse cinema. Stuk voor stuk zijn het films die controverse niet uit de weg gaan. Ten slotte, kunnen documentaire-liefhebbers kijken naar ‘Gaza Surf Club’, een verhaal over het moeilijke dagelijkse leven in onzekere omstandigheden.

Naast entertainment, biedt het festival haar bezoekers een platform voor dialoog over de uitdagingen die de superdiverse samenleving. Door verschillende activiteiten, krijgen bezoekers de kans om actief te participeren aan dit thema. Zo wordt er een workshop gehouden over stereotiepe representatie van minderheden in mainstreamfilms en een rondetafelgesprek over de feministische wave in het Midden-Oosten. Vor de jonge filmfanaten biedt MONA ten slotte ook kinderanimatiefilms en een filmworkshops op maat.

MONA Film Festival opent met première ‘Sheikh Jackson’: “Een imam zot van Michael Jackson en met een identiteitscrisis”

Cultuur als wapen

Films hebben de kracht om mensen te raken. Daarom is film wellicht als kunstvorm bij uitstek het middel om tot mensen door te dringen. Van dit principe maakt het festival gretig gebruik. “Mensen hebben verhalen nodig om zich betrokken te voelen. Als mens moeten we vechten voor verdraagzaamheid en integratie, maar we vechten liever spreekwoordelijk, met cultuur als wapen.”

MONA Film Festivalvindt plaats in CC Berchem op 9, 10 en 11 maart 2018.

Door sael