Gezonde Delhaize-stickers spaart u het snelst met... een Twix

Vier zakjes Vitamini-stickers. Dat krijgt u in Delhaize bij aankoop van twee pakken Mars, Twix of Snickers. Vreemd, want willen die Vitamini’s ons niet net gezonder doen eten? “Het is een uitzondering”, zegt Delhaize. “Perverse marketing”, meent voedingsexpert Patrick Mullie.

bhe

Vier extra zakjes extra zijn een ware schat in deze Vitamini-tijden. Om evenveel stickers te verzamelen, moet u bij Delhaize voor 80 euro aankopen. 12 kilo ajuinen of een kilo bosbessen, dat kan ook. Maar de beste deal doet u in de rayon van het snoepgoed: vier zakjes bij twee pakken Twix.

Opvallend, want de actie – knuffels in de vorm van groente en fruit – wil kinderen aanzetten tot gezond eten. “Klopt”, zegt ­Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. “Extra zakjes stickers krijg je dan ook vooral bij gezonde producten, maar er zijn uitzonderingen: shampoo bijvoorbeeld, of die snacks.” Volgens Delhaize valt dat best te rijmen met de filosofie van de actie. “Het draait rond gezond eten, maar af en toe een snoepje mag wel. Zolang het meer uitzondering blijft dan regel.”

Professor Patrick Mullie, voedingsexpert aan de VUB, ziet het anders. “Dit is pervers, een pure marketingstunt. Supermarkten surfen mee op de gezondheidshype, maar eigenlijk hebben ze één doel: winst maken. Dat mag, het is niet hun taak om ons gezond te doen eten. De klant zo misleiden, is pure manipulatie.”

Retailexpert Stefan Van Rompaey noemt het economische realiteit. “Je moet weten hoe zo’n commerciële actie op poten wordt gezet. Delhaize trekt met die actie naar fabrikanten en stelt een deal voor: als je meedoet, prijzen we je product aan. Voor merken als Mars of Cola is dat zeer interessant en zij hebben grote marketingbudgetten. Achter wortels en prei zit geen sterk merk, dus daar bestaan die budgetten niet.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws