Verliezer verovert alle harten in ‘De Slimste Mens’

Foto: rr

De finale van ‘De Slimste Mens ter Wereld’ komt alsmaar dichterbij. Nog twee dagen en Erik Van Looy mag opnieuw iemand tot ‘Slimste Mens’ kronen. De spanning stijgt en dat is eraan te merken. Gelukkig is er dynamische duo Jan-Jaap Van der Wal en James Cooke om de spanning te verlichten.

Opgelet: dit artikel bevat spoilers. Lees niet verder als je van plan bent deze aflevering van ‘De Slimste Mens ter Wereld’ nog te bekijken.

Wie was de nieuwkomer?

Xavier Taveirne keert vandaag (dinsdag) terug naar de oranje zeteltjes van ‘De Slimste Mens Ter Wereld’. “Ik ben verbaasd dat Joke hier nog steeds zit”, grapt hij, die overleefde namelijk wel de aflevering waarin Xavier naar huis gespeeld werd. Hij bracht ook zijn moeder weer mee: “Ze kan niet meer buitenkomen, want ze verliest te veel tijd. Ze is nu de hete truffel van het dorp.”

Wie zetelde in de jury?

Jan-Jaap Van der Wal en James Cooke hebben elkaar net leren kennen. “Ik heb veel over hem gehoord”, vertelt Jan-Jaap, “nu ja, ik heb hem veel gehoord. Nee, hij praat hard.” Of James van Nederlandse mannen houdt? “Absoluut, die zijn ook lekker rechtuit. En ik ben fan van Marco Borsato.” Waarna James meteen de weinig verrassende onthulling doet dat hij het hele oeuvre van Borsato uit het hoofd kent.

De juryleden beginnen aan een opmerkelijke nieuwe vriendschap.

Wat was de flauwste mop?

Na de vraag over ijzertekort en het obligate “hebben jullie tekorten?” van Erik, stelt hij de vraag ook aan de jury. “Hebben jullie tekort aan iets?” Waarop James antwoordt: “Ik heb het niet zo voor dingen die te kort zijn. Sorry Jan-Jaap.”

Wat was de vreemdste onthulling?

Xavier en Filip zijn er voor de aflevering beiden achtergekomen dat ze bijgelovig zijn, en ook dat ze over dezelfde zaken bijgelovig zijn, zo vertellen ze in het begin. “We hebben boven ruzie staan maken over wie er eerst naar beneden mocht komen”, vertelt Filip, waarop Xavier verduidelijkt: “Ik ben altijd laatst van de trap naar beneden gekomen, en hij ook.” Dus wurmden ze zich samen als laatste, naast elkaar, van de trap.

Wie is voor minstens één dag De Slimste Mens ter Wereld?

Xavier Taveirne mag zich in de eerste aflevering na zijn terugkeer alweer tot Slimste Mens voor één dag kronen. Met 343 seconden op de teller blijft hij de andere twee nipt voor.

Verliezer verovert alle harten in ‘De Slimste Mens’
Foto: Vier

Hoe verliep de finale?

Een paar vragen lang gaat het gelijk op en tekent er zich niet meteen een verschil af tussen Joke en Filip. Na de vraag over Proust, heeft Filip aan vier goede antwoorden genoeg om Joke naar huis te spelen. Hij slaagt er echter niet in vier buurlanden van Kroatië te noemen en laat zich zakken tot 21 seconden om onder de 27 van Joke terecht te komen. De beurt gaat naar haar waarna zij zich uit noodzaak ook laat zakken tot 20. Twee goede antwoorden zijn genoeg om Filip naar huis te spelen, maar niets van wat ze over Apollo 11 weet te vertellen, is correct. Ze laat zich zakken tot 6 seconden voor ze past en de beurt naar Filip gaat.

Die speelt haar tegen alle verwachtingen in en op de valreep naar huis met dat ene doorslaggevende antwoord: Neil Armstrong.

En de prijs voor mooiste afscheid gaat naar…

Joke Emmers! Niet alleen barst ze al snel in tranen uit, ook al wil ze zich absoluut vermannen, Joke bereidde een heuse speech voor waarin ze haar medekandidaten, Erik, de jury en iedereen die met het programma te maken heeft, bedankt. Van de catering tot de regie: “Het is zo’n warm nest om naartoe te komen.” Een oorkonde van ‘De Slimste Mens ter Wereld’ zit er voor haar niet meer in, maar ze stal ongetwijfeld in huiskamers over heel Vlaanderen harten die ze ervoor in de plaats kan zetten.

Verliezer verovert alle harten in ‘De Slimste Mens’
Foto: Vier

Wie zien we woensdag?

Woensdag zal Goedele Wachters na acht succesvolle deelnames haar eerste gooi naar de echte overwinning doen.

Door nkdr

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd