Verwenpakket voor fans van Elvis ‘The King’ Presley

The Elvis Collection. Foto: Warner Home Video

Dit jaar is het veertig jaar geleden dat Elvis Presley overleed. Warner Home Video viert de verjaardag van dat afscheid met een DVD-verzamelbox, met daarin de acht beste films van en met The King: ‘Double Trouble’, ‘Harum Scarum’, ‘It Happened at the World’s Fair’, ‘Jailhouse Rock’, ‘Speedway’, ‘Spinout’, ‘The Trouble With Girls’ en ‘Viva Las Vegas’.

Elke langspeelfilm met Elvis Presley ademt de sfeer van een live concert. ‘Double Trouble’, ‘Harum Scarum’, ‘It Happened at the World’s Fair’, ‘Jailhouse Rock’, ‘Speedway’, ‘Spinout’, ‘The Trouble With Girls’ en ‘Viva Las Vegas’ zijn niet alleen de beste films met The King in een leading role, ze combineren telkens een sterke verhaallijn met een swingende score. Wij selecteerden alvast onze vier favorieten.

Jailhouse Rock

‘Jailhouse Rock’, de bioscoophit uit 1957, is volgens critici Elvis Presley's beste film ooit. De King speelt Vince Everett, die na een fatale caféruzie in de gevangenis belandt. In de bajes gaat al zijn aandacht uit naar muziek. Als hij voorwaardelijk vrijkomt, zet hij zijn nieuwe kennis om in klinkende munt en stapt hij in de muziek- en filmbranche.

Met liedjes van Jerry Lieber en Mike Stoller, waaronder ‘Treat Me Nice’ en ‘I Wanna Be Free’, wordt dit al snel een meeslepende film waar je als kijker amper de benen bij stil kan houden.

 

Viva Las Vegas

In ‘Viva Las Vegas’ vormt Presley een koppel met Ann-Margret in de Amerikaanse hoofdstad van de pret. Hij is een grand prix-coureur, zij een zwemlerares van een hotel waar de verwarming al snel oververhit raakt als ze elkaar voor het eerst ontmoeten.

Regisseur George Sidney rijgt in deze muziekfilm de (muzikale) hoogtepunten in snel tempo aan elkaar, met prachtige beelden uit de jaren zestig als klap op de vuurpijl. Naast de titelsong wordt de kijker ook getrakteerd op het sterrenduet ‘The Lady Loves Me’.

 

Double Trouble

Als crooner Guy Lambert z'n koffers pakt en met zijn Londense show afreist naar Brussel, wordt hij stiekem gevolgd door twee schoonheden: Annette Day, een tot over de oren verliefde erfgename, en Yvonne Romain, een raadselachtige verleidster. Twee ‘mankillers’ is duidelijk teveel van het goede.

Elvis schittert als Guy, maar ook als crooner, met nummers als ‘City by Night’, ‘Could I Fall in Love?’, ‘Long-Legged Girl’ en ‘There's So Much World to See’.

 

Speedway

Hij racet, zij zit in de achtervolging. Toch krijgen liefde en een lach vrij spel als 'World 600'-stockcar-racer Elvis de vertegenwoordiger van Internal Revenue Service collection Nancy Sinatra ontmoet. Elvis en Nancy zingen 'There Ain't Nothing Like a Song'. Voor het eerst sinds hij met Ann-Margret ‘Viva Las Vegas’ vertolkte, vormt Presley een koppel met een heuse leading lady.

Zowel het verhaal als de score swingen als de beesten. Allemaal met stip op één: ‘Let Yourself Go’, ‘Your Time Hasn't Come Yet’, ‘Baby’ en ‘Your Groovy Self’.

 

Praktisch

De DVD-box is nu verkrijgbaar.

Door Peter Briers