Leden kalasjnikovbende krijgen tien jaar cel voor schietpartij op agenten

Foto: Bert De Deken

Antwerpen / Turnhout / Oud-Turnhout / Arendonk / Brasschaat -

De vier Nederlanders die tijdens een wilde achtervolging na een plofkraak in Brasschaat en Oud-Turnhout de politie twee keer onder vuur hebben genomen met een kalasjnikov, krijgen tien jaar cel voor weerspannigheid. In eerste aanleg werden ze nog veroordeeld voor een moordpoging.

De achtervolging begon op 23 februari 2015 in het Nederlandse Breda, waar vier mannen middenin de nacht een bankautomaat met gasflessen uit de muur hadden geblazen. De politie ging meteen achter de daders aan, die zich met een Audi verplaatsten. Eenmaal de Belgische grens over zette ook de Brasschaatse politie de achtervolging in.

Op de splitsing van de E313 met de E34 richting Turnhout vertraagde de Audi plots. Eén van de gangsters ging uit het raam hangen en opende het vuur. Wat verderop had de Turnhoutse politie een spijkermat gelegd, waarop de Audi lek reed.

De gangsters probeerden vervolgens de wagen van een stel Polen te carjacken, maar dat mislukte. Ter hoogte van Oud-Turnhout stapte één van hen uit de Audi en opende opnieuw het vuur op de agenten. De ploeg uit Turnhout schoot terug en verbrijzelde de ramen van de Audi.

De vier daders vluchtten te voet weg. Na een urenlange klopjacht werden Achraf L. (28) en Aymad A. (37) gearresteerd in een bushokje in Arendonk. Abdelaziz A. (29) had zich in een watertoren in Oud-Turnhout verstopt.

Het Hof van Beroep in Antwerpen besliste vrijdag dat de leden tien jaar cel krijgen voor weerspannigheid.

Door bap