Schepen Marinower geschokt door ‘Pano’-reportage: “Een aantal jongeren glippen nog steeds door het net”

Bron © BELGA

schepen Claude Marinower Foto: Photo News

Antwerpen -

Antwerps schepen voor Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) zegt “geschokt” te zijn door de ‘Pano’-reportage over de Antwerpse drugsproblematiek, en dan met name door beelden die toonden hoe schoolplichtige jongeren mee in het drugsmilieu worden getrokken. Hij wil alle partners in de onderwijswereld rond de tafel krijgen om na te denken over extra initiatieven om dat te voorkomen. “We doen al veel, maar blijkbaar glippen een aantal jongeren nog steeds door het net”, zegt Marinower.

De onderwijsschepen stelt dat er momenteel in Antwerpen al heel wat gebeurt om minderjarigen op het rechte pad te houden. Zo is er al 15 jaar het Centraal Meldpunt voor risicojongeren (CMP) waar partners uit onderwijs, welzijn en justitie mee samenwerken. Via die weg worden kwetsbare jongeren en hun ouders begeleid om weerbaar te zijn tegen verlokkingen van criminaliteit. Scholen kunnen er dan weer melding doen van strafbare feiten zoals drugshandel.

Marinower wijst verder op het bestaan van een spijbelambtenaar. “Recente cijfers tonen aan dat het spijbelgedrag in Antwerpen dalende is en ook het vroegtijdig schoolverlaten is in dalende lijn”, zegt hij. “Dat zorgt er mee voor dat we jongeren van straat halen, waardoor ze minder vatbaar zijn voor het drugsmilieu.”

De ‘Pano’-reportage wijst er echter op dat er nog werk aan de winkel is. “Onderwijs zal zeker niet alles oplossen, laat staan alleen”, reageert Marinower. “Maar ik nodig graag alle partners in het onderwijsveld uit om samen hiaten te zoeken en nog proactiever te zijn. Als we onze krachten bundelen, staan we samen sterker.”

Bekijk de nieuwsreportage van ATV:

Video: ATV