Pik eens een filmpje mee in de Kempen

The Handmaiden Foto: GVA

Nu de donkere dagen helemaal zijn aangebroken, is dit het ideale moment om in de bioscoop het duister te laten verdrijven door een boeiende film. Naast het reguliere programma in de Kempense filmzalen kunt u deze week ook op deze adresjes terecht.

1. Solan en Ludwig, de Grote Kaasrace

Wat: film voor de allerkleinsten, dat is ‘Solan en Ludwig, de Grote Kaasrace’. Wanneer de opschepperige eend Solan ietwat overmoedig een weddenschap afsluit, moet hij deelnemen aan ‘De Grote Kaasrace’, een wedstrijd tussen twee naburige dorpen waarin beide teams om het eerst een bol kaas over de finish moeten brengen. Gelukkig kan hij rekenen op zijn vrienden, de verlegen egel Ludwig en de vriendelijke uitvinder Reodor. 

Praktisch: woensdag 6 december om 13.30u in de bibliotheek, Kerkstraat 22b in Lille

Prijs: gratis

 

2. Rafiki

Wat: Mette, Julie en Naisha zijn drie dikke vriendinnen. Ze leven in een klein dorp in Noorwegen en zijn op school druk bezig met het repeteren voor een kerstshow, met het gooien met sneeuwballen en het racen met hun slee. Julie, Mette en Naisha zweren voor altijd bij mekaar te blijven maar dit blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Op een dag blijken Naisha en haar moeder gewoon spoorloos verdwenen. Vanaf 7 jaar.

Praktisch: woensdag 6 december om 15u in de bibliotheek, Kerkstraat 22b in Lille

Prijs: gratis

 

3. Jongdementie

Wat: Op de dag dat je de diagnose jongdementie krijgt, verdwijnen alle zekerheden. Werk, sociaal leven, toekomstplannen, in een klap worden ze ingeruild voor angst, schaamte en isolement. Maar hoeft dat zo te zijn? Is het altijd een negatief verhaal? Drie mensen met jongdementie en hun partners namen de handschoen op en kozen voor het gezamenlijke avontuur van een bergtocht in de Nepalese Himalaya. Aansluitend is er een panelgesprek met de mensen met jongdementie en hun partners die deelnamen aan deze tocht.

Praktisch: donderdag 7 december om 20u in Hivset, Herentalsstraat 70 in Turnhout

Prijs: 10 euro

 

4. The Handmaiden

Wat: The Handmaiden is gebaseerd op de roman ‘Fingersmith’ van de Britse auteur Sarah Waters, een schrijfster die bekend staat om haar zinnenprikkelende vertellingen. Regisseur Park Chan-wook verplaatste het verhaal naar Korea en voegt er enkele van zijn zeer kenmerkende elementen aan toe, zoals wreedheid, wraak, perversie en humor. Net als in de roman wordt het verhaal drie maal na elkaar verteld, vanuit drie verschillende standpunten, die de vorige versie steeds ontkrachten of net sterker maken.

Praktisch: donderdag 7 december om 20u in zaal ’t Getouw, Molenhoekstraat 2 in Mol

Prijs: 5 euro

 

5. Félicité

Wat: Félicité is een Afrikaanse film (2017) over een fiere, vrije vrouw die aan de kost komt als zangeres in een nachtclub in Kinshasa. Als haar zoon een zwaar motoraccident heeft, gaat ze op zoek naar geld om de operatie te kunnen betalen. Haar zoektocht naar geld brengt haar in de problemen... Bekroond met de Zilveren Beer -Prijs van de Jury- op het filmfestival van Berlijn.

Praktisch: zaterdag 9 december om 20u in PC Sint-Jan, De Nefstraat 15 in Gierle-Lille

Prijs: 5 euro

 

6. Pierrot Le Fou

Wat: Een schrijver verlaat zijn echtgenote en zijn geregelde bestaan voor een oude vlam die hem meesleurt in een warnet van intriges en moord, waarbij ondertussen ook hun wederzijdse liefde wordt opgebruikt. Een persoonlijke afrekening van Godard met de mislukking van het huwelijk met Karina werd in de vorm van een road movie volgestopt met politieke, absurde en cinefiele incidenten waardoor de film voortdurend verrassend blijft, hoewel de tragische dimensie over de teloorgang van emoties de overhand blijft houden. 

Praktisch: zaterdag 9 december om 20u in de PlusEtage in CC Baarle, Pastoor de Katerstraat 5-7 in Baarle-Hertog

Prijs: 4 euro

 

7. Lion

Wat: De vijfjarige Saroo woont samen met zijn familie in Indië. Wanneer hij op een avond aan boord klimt van een oude trein, wordt hij meer dan duizend kilometer verder meegevoerd tot in Calcutta. Na enkele weken overleven in de ruige straten van de metropool, vindt hij opvang in een weeshuis, tot hij geadopteerd wordt door een Australisch echtpaar.

Praktisch: zaterdag 9 december om 20u in CC ’t Schaliken, Grote Markt 36 in Herentals

Prijs: gratis

Door Hans Otten