© Hollandse Hoogte

Voor- en tegenstanders Zwarte Piet blokkeren snelweg in Friesland

In de Nederlandse provincie Friesland staat het verkeer op de snelweg A7 bij Joure stil doordat actievoerders willen verhinderen dat tegenstanders van Zwarte Piet de intrede van Sinterklaas in Dokkum verstoren.

adm

Een bus van de actiegroep “Kick Out Zwarte Piet” werd op de A7 tegengehouden. Met een aantal auto’s was de weg richting Dokkum geblokkeerd. Er liepen mensen op de weg, zo meldde de politie. In de file die door de blokkade is ontstaan, zouden ongevallen gebeurd zijn.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Friese politie ging met de betrokkenen in gesprek en slaagde er na enig aandringen in om de weg weer vrij te krijgen. De bus met de actiegroep kon rond 10.45 uur weer verder rijden richting Dokkum, maar dan wel onder politiebegeleiding.

Ongevallen en voetgangers

Door de chaos ontstond in geen tijd een lange file achter de bussen richting Dokkum en gebeurden verschillende ongevallen. De Nederlandse politie waarschuwde ook voor mensen die te voet op de snelweg liepen om te kijken wat er aan de hand was of om zo actievoerders die wilden ‘ontsnappen’ om te gaan betogen, tegen te houden.

De politie van Friesland kreeg de situatie pas na enkele uren onder controle. De bussen met mensen die tegen Zwarte Piet willen betogen, mochten doorrijden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Volgens de Nederlandse omroep NOS worden in Dokkum 25.000 mensen verwacht voor de landelijke intocht van de goedheilig man en zijn gevolg.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws