OVERZICHT. Tien filmparels om je weekend nog meer kleur te geven

Cloudboy. Foto: ISAK DALSFELT

Zowel bij Kinepolis als UGC in Antwerpen spatten de actiehelden dit weekend van het witte doek: van Tom Cruise in ‘American Wade’ tot Ryan Gosling in ‘Blade Runner 2049’. De échte pareltjes vind je dit weekend - op één uitzondering na - in de kleinere zalen. Een handvol films met net dat ietsje meer.

Ocean Film Festival

Het opzet van dit festival is mensen ertoe aan te zetten om onze oceanen te verkennen, te respecteren, te beschermen en ervan te genieten. Bezoekers krijgen de meest inspirerende, educatieve en entertainende films en filmpjes over de oceaan te zien, gemaakt door onafhankelijke filmmakers. Werden o.a. geselecteerd: ‘Sea Gypsies’, ‘The Legacy’, ‘Stay with us’ en ‘Haven’.

Praktisch: op 17/11 (vanaf 20u) in De Roma. Tickets kosten 16 euro. www.oceanfilmfestival.be

OVERZICHT. Tien filmparels om je weekend nog meer kleur te geven
The Exterminating Angel. Foto: AP

The Exterminating Angel

De Met presenteert de Amerikaanse première van Thomas Ades’ opera ‘The Exterminating Angel’, die werd geïnspireerd door de gelijknamige filmklassieker van Luis Bunuel. Het is een surrealistisch fantasieverhaal over een etentje waaruit de gasten niet kunnen ontsnappen.

Praktisch: op 18/11 (18.35u) in Kinepolis Antwerpen. Tickets kosten 24,50 euro. www.kinepolis.be

I Heard It Through the Grapevine

Deze documentaire over James Baldwin, bekend van ‘I Am Not Your Negro’, grijpt de kijker bij het nekvel. De auteur praat over zijn tijd in het Zuiden gedurende de Civil Rights Movement. Met ijzersterke analyses reflecteert hij over meer dan 20 jaar activisme.

Praktisch: op 18/11 (20.15u) in Filmhuis Klappei (Klappeistraat 2, Antwerpen). Tickets kosten 5 euro. www.klappei.be

Gruwelijke Rijmen

In deze animatiefilm voor kinderen worden Sneeuwwitje en Roodkapje dikke vriendinnen. Jacob is verliefd op zijn buurmeisje Assepoester, maar zij heeft een oogje op de prins. En waar komt die gigantische bonenstaak in Jacobs tuin plots vandaan? Onder het alziend oog van de boze wolf lopen sprookjesfiguren elkaar voortdurend voor de voeten.

Praktisch: op 18/11 (14.30u) en 19/11 (11u) in Cartoon’s, Kaasstraat 4, Antwerpen. Tickets kosten 9,5 euro. www.cinemacartoons.be

OVERZICHT. Tien filmparels om je weekend nog meer kleur te geven
Au revoir la haut. Foto: Jérôme Prébois

Au revoir la haut

November 1919. Enkele dagen voor de wapenstilstand van WOII redt een briljante tekenaar een bescheiden boekhouder van een verschrikkelijke dood, waarbij hij zelf ernstige schade aan zijn gezicht oploopt. De twee vormen een partnerschap en besluiten een zwendel rond oorlogsmonumenten op te zetten.

Praktisch: op 18/11 (22.15u) en 19/11 (14.30u) in Cartoon’s. Tickets kosten 7,5 euro. www.cinemacartoons.be

Cloudboy

De 12-jarige stadsjongen Niilas woont bij zijn papa. Zijn Zweedse mama Katarina kent hij nauwelijks. Niilas moet - zeer tegen zijn zin - tijdens de zomervakantie naar het Hoge Noorden reizen waar zijn moeder en haar nieuwe gezin tussen de rendierherders wonen.

Praktisch: op 19/11 (10.30u) in Cinema Zuid (Waalsekaai 47, Antwerpen). Tickets kosten 5 euro. www.cinemazuid.be

OVERZICHT. Tien filmparels om je weekend nog meer kleur te geven
De 13-jarige Daan Roofthooft uit Antwerpen speelt in ‘Cloudboy’ Niilas. Foto: Cloudboy

Isra en het Magische Boek

De 9-jarige Isra komt tijdens een schooluitstap een wonderbaarlijk boek op het spoor. Dit boek voert haar via allerlei omwegen naar Het Snoepkasteel. Daar zit een jongetje opgesloten tussen taarten en snoepgoed. De boze kasteeldame is niet van plan om hem zomaar te laten gaan.

Praktisch: op 19/11 (10.30u) in Cinema Zuid (Waalsekaai 47, Antwerpen). Tickets kosten 5 euro. www.cinemazuid.be

Verrassingsfilm

In het kader van de L-Week - een event voor vrouwen die (ook) van vrouwen houden - presenteert Het Roze Huis (Antwerpse Regenboogkoepel) een verrassingsfilm. Vooraf kunnen bezoekers brunchen.

Praktisch: op 19/11 (15u) op de zolder van Het Roze Huis, Draakplaats 1, Berchem. De toegang is gratis. www.hetrozehuis.be

Door Peter Briers