Zaak-Bart De Pauw: niet enkel sms’jes, maar ook stiekeme aanrakingen

Met regisseur Erik Van Looy op de filmset van Loft, waarvoor Bart De Pauw het scenario schreef. Foto: Belga

Hoewel Bart De Pauw zegt dat de aantijgingen niet gaan om fysieke aanrandingen, zou in het dossier van de VRT wel sprake zijn van stiekeme aanrakingen op de set. Intussen ontkent de scenarist dat hij een setverbod kreeg ten tijde van Loft en excuseert hij zich bij de slachtoffers. “Het zal niet meer gebeuren.”

Het dossier van de VRT tegen Bart De Pauw zou meer bevatten dan “honderden sms’en” die slachtoffers maandenlang toegestuurd kregen. Naar verluidt was er ook sprake van stiekeme aanrakingen op de set. En behalve insinuaties en dubbelzinnigheden, valt in het dossier ook de term manipulatie. Omdat de slachtoffers het gevoel hadden in een situatie te zitten waar ze niet uit konden, zo zou in het dossier staan. En ook: hoe meer de vrouwen aangaven geen interesse te tonen, hoe groter de uitdaging en hoe verder het grensoverschrijdend gedrag. Over de tekstberichten die slachtoffers ontvingen, zou geschreven zijn dat de toon vaak geil was, maar soms ook zielig.

Zaak-Bart De Pauw: niet enkel sms’jes, maar ook stiekeme aanrakingen
Foto: BELGA

Nadat Bart De Pauw op sociale media eerst vooral op steun kon rekenen, volgden later uit frustratie ook reacties tegen de man. Onder andere van regisseur Hans Van Nuffel, bekend van de film Adem. “Na een gesprek op café waarbij het Bart De Pauw-verhaal opnieuw in vraag gesteld werd, moet dit me even van het hart. Ik ken minstens twee van zijn slachtoffers. Hoe hij hen soms wekenlang mindfuckte op en naast de set, was echt niet oké. De vele berichten, toespelingen, tot stalking toe. Het is en blijft een machtig man, hoe aaibaar hij ook oogt”, schreef hij op Facebook.

Setverbod

Geruchten dat De Pauw ooit de set van Loft moest verlaten omdat hij vrouwelijke medewerksters lastigviel, doken ook op. Woestijnvis, producent van de film, wil daar niets over kwijt. “We willen het proces niet in de media voeren”, klinkt het. Bart De Pauw ontkent die aantijgingen, bij monde van zijn advocaat. “De zaak is volledig ontspoord, met ook al manifeste onwaarheden. Zoals het foute bericht van gisteren dat Bart De Pauw omwille van zijn gedrag ooit een setverbod zou hebben gekregen.”

Door benjamin praet, silke remmery, cedric lagast

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd