Spookt het in deze restaurants? Door deze camerabeelden vermoeden de eigenaars het ergste: “Het is redelijk griezelig”

Bron © Mirror, Facebook

Een Brits en een Amerikaans restaurant hebben beide hetzelfde probleem: er gebeuren mysterieuze dingen die de eigenaars niet kunnen verklaren. Beide mannen beweren bij hoog en laag dat er niks in scène is gezet, maar beveiligingscamera’s doen vermoeden dat er inderdaad iets niet helemaal in de haak is. Bestaan spoken dan echt?

Er gebeuren vreemde dingen in Cronies, een restaurant in de Amerikaanse staat Californië, zowel ’s nachts als de zaak verlaten is als overdag als er klanten genieten van hun maaltijd. Dave Folders, de mede-eigenaar van het restaurant publiceerde inmiddels al twee video’s waarin stoelen op onverklaarbare manier plots verschuiven of op de grond vallen. De man houdt vol dat de beelden geen publiciteitsstunt zijn en is ervan overtuigd dat er een spook ronddwaalt in zijn eethuis. “Het is redelijk griezelig”, verklaarde hij aan de Amerikaanse zender CBS2.

De man startte Cronies 27 jaar geleden en geeft toe dat dit “de eerste keer” is dat iets dergelijks gebeurt, maar ook sommige klanten geloven dat het misschien spookt. “Er komen hier veel mensen, zowel klanten als personeelsleden”, aldus Juan Munoz, die vaak in de bar van het restaurant vertoeft. “Misschien spookt het hier inderdaad.” Maar de man is ervan overtuigd dat het “goede geesten” zijn die de stoelen verplaatsen. “Ralph en Don”, beweert de man. “Zij waren één van de eerste hier en stierven 25 jaar geleden. Telkens er iets raars gebeurt, wijzen we met de vinger naar hen.”

Op de camerabeelden die ’s nachts en overdag werden gemaakt, vallen stoelen zonder reden om, of schuiven ze zonder aanwijsbare oorzaak achteruit. In een van de fragmenten staat een klant zelfs recht om te kijken wat er gebeurt. Maar die klanten lijken het uiteindelijk niet zo erg te vinden dat ze hun favoriete barkruk af en toe moeten delen met een verdwaalde ziel, zolang die geesten hun “barkruk niet plots verschuiven terwijl ze erop zitten”. “Eigenlijk is het best wel grappig en interessant”, vertelde een van die klanten in de Amerikaanse pers.

Koud plekje bij de bar

Maar het Amerikaanse restaurant kan niet als enige horecazaak beweren dat ze regelmatig spoken over de vloer krijgen. Zo’n 10.000 kilometer verderop heeft de Tyler’s Kiln pub in Canterbury last van hetzelfde probleem. Eerder deze week postte de eigenaar Alister Collins een video met fragmenten die zijn beveiligingscamera’s de voorbije drie maanden filmden.

Op die beelden zijn ook stoelen te zien die plots worden achteruit geschoven, parasols die zonder hulp opengaan, kussen die plots verdwijnen of spullen op tafels die opeens bewegen.

(lees verder onder de video)

Spookt het ook 10.000 kilometer verderop in deze Britse pub? Video: Facebook

“Er is ook een koud plekje vlakbij de bar”, vertelde de man in de Britse media. “Zelfs als de verwarming aan het loeien is. Klanten verhuizen regelmatig van dat plekje door de lagere temperatuur.” Collins is naar eigen zeggen erg verrast over de vele reacties die hij op zijn video krijgt en verzekert dat er niks in scène is gezet en dat de beelden niet creatief werden gemonteerd.

“Ik hoorde altijd wilde verhalen van restaurants waar het spookt, of waar personeelsleden onverklaarbaar geklets of voetstappen hoorden”, aldus de eigenaar van Tyler’s Kiln.

Door pjv