Burgemeester van Balen teleurgesteld na overleg met Weyts: “Geen realistische oplossing voor Olmense Zoo”

Balen -

“Als voor alle opmerkingen een oplossing is en er garanties zijn op vlak van dierenwelzijn op korte en lange termijn, ben ik de eerste om ervoor te zorgen dat de Olmense Zoo zo snel mogelijk kan heropstarten”, zo zei Vlaams minister van Dierenwelzijn woensdagvoormiddag in de commissie dierenwelzijn van het Vlaams Parlement. De directie van de Olmense Zoo is blij dat de deur toch op een kier staat, maar de burgemeester van Balen Johan Leysen (CD&V) reageert teleurgesteld op een onderhoud dat hij had met de minister. “Dit lijkt me geen realistische oplossing”, aldus Leysen.

De minister gaf woensdagvoormiddag in de commissie Dierenwelzijn extra uitleg over de onmiddellijke sluiting die volgde op de intrekking van de vergunning van de dierentuin. “Er zijn jarenlange vaststellingen van overtredingen met pv’s van soms meer dan honderd inbreuken. Telkens opnieuw kwamen overtredingen terug, vaak zijn het zaken achter de schermen, die het publiek niet kan zien. Telkens opnieuw ging er veel energie verloren aan het discussiëren over de normen. Maar de discussie moet niet gaan over de normen, daar onderhandel ik niet over. Die normen zijn er en moeten gerespecteerd worden. De discussie moet gaan over de schendingen.”

Burgemeester van Balen teleurgesteld na overleg met Weyts: “Geen realistische oplossing voor Olmense Zoo”
Wim Verheyen Foto: Tommy Maes

“Positief signaal”

De directie van de Olmense Zoo is blij dat de deur toch op een kier staat. “We hebben zelf het debat van op afstand gevolgd en zien het als een positief signaal”, vertelt Wim Verheyen van de Olmense Zoo. “We zijn zeker bereid om op korte termijn het nodige te doen om alles in orde te krijgen. Daar waren we al een hele tijd mee bezig, maar we willen zeker meedenken met de dienst Dierenwelzijn hoe we dit verder aanpakken.”

Ondertussen krijgt de Olmense Zoo veel hulp van sympathisanten die bijvoorbeeld eten inzamelen voor de dieren of een andere helpende hand aanbieden. “We zijn hen in ieder geval heel dankbaar”, zegt Wim Verheyen. “Hun steun is zeker welkom. Maar we hopen in ieder geval dat we zo snel mogelijk alles kunnen oplossen. Bovendien staan we open voor dialoog met de minister en de dienst Dierenwelzijn.

Burgemeester van Balen teleurgesteld na overleg met Weyts: “Geen realistische oplossing voor Olmense Zoo”
Burgemeester Johan Leysen Foto: if

“Geen realistische oplossing”

Minister Weyts had ook een overleg met de burgemeester van Balen, Johan Leysen (CD&V), maar die had toch op wat meer redelijkheid gehoopt van de N-VA-minister. “De Olmense Zoo moet van de minister eerst alles in orde maken en daarna opnieuw een vergunning aanvragen. Dat lijkt me geen realistische oplossing”, vertelt hij.

Die beslissing geeft weinig ruimte volgens Leysen. “Het hele vergunningsproces vergt maanden werk”, verklaart hij. “Ondertussen moet de Zoo wel nog zien dat alle maandelijkse kosten zoals personeel en de verzorging van de dieren kunnen worden betaald. Dat wordt moeilijk als je ondertussen geen inkomsten hebt.”

“Dat rijmt toch niet?”

Ook in de kamercommissie klonken er kritische geluiden. Tinne Rombouts (CD&V) vraagt zich af of de maatregel zo drastisch moest zijn. “Een sluiting zegt eigenlijk dat de dieren in erbarmelijke omstandigheden zitten, maar tegelijkertijd is er van een herplaatsing geen sprake. Dat rijmt toch niet met elkaar?” Daarop komt geen duidelijk antwoord van Weyts. De uitbater is eigenaar van de dieren en heeft de plicht om daarvoor te zorgen. Er is een coördinator aangesteld die erop toeziet dat dat ook gebeurt.

“Genoeg is genoeg”

“Ik ben al jaren heel redelijk”, zegt Weyts nog. “In 2015 kreeg ik al het advies om de vergunning van de dierentuin in te trekken. Ik heb hen steeds de kans gegeven om zich in regel te stellen en om zich aan de regels te houden. Zelfs dit jaar heb ik nog uitstel verleend, maar zonder het gewenste resultaat en op de duur is het op. Genoeg is genoeg. Ik heb twee keer schriftelijk laten weten dat een sluiting in de lucht hing, maar het lijkt erop dat ze dachten dat het wel zou overwaaien. Niet dus. De regels zijn er en die moeten nageleefd worden. De bal ligt nu in het kamp – net als de vorige jaren - van de Olmense Zoo.”

Eens alles in regel is, kan de dierentuin dus een nieuwe vergunning aanvragen en kan de tuin heropenen.

Door Bieke Lathouwers, Tommy Maes