Sandra Massart in juli 2009 met haar ouders.

Sandra Massart in juli 2009 met haar ouders. © Jimmy Kets

‘Red Sandra’ in alle stilte overleden, Jan Verheyen verfilmt strijd van familie

Sandra Massart, het meisje dat in 2008 heel Vlaanderen verenigde om één miljoen euro in te zamelen tegen de stofwisselingsziekte MLD, is in alle stilte overleden. Haar vader vocht jarenlang tegen de farmasector, en slaagde erin om de ziekte van zijn dochter een halt toe te roepen. Maar uiteindelijk is een banale longontsteking het meisje fataal geworden. Jan Verheyen wil nu haar leven verfilmen.

benjamin praet, cedric lagast

Vijf jaar lang vocht William Massart tegen dokters, wetenschappers en vertegenwoordigers van de farma-industrie, die zeiden dat er geen hoop was voor zijn dochter. Sandra had MLD: een ziekte waardoor ze langzaam leek te verstenen en binnen de kortste keren zou sterven. Maar de vader uit Temse bleef zoeken, om uiteindelijk in februari 2012 in een ziekenhuis in de VS de langverhoopte woorden te horen te krijgen: “Sandra is genezen”. Dankzij een experimentele stamceltherapie werd de aftakeling gestopt.

Maar Sandra Massart is nu toch gestorven. “Ze is thuis overleden”, zegt haar vader. Ze stierf op 11 december al, maar haar ouders hielden het nieuws tot nu toe stil. “Haar dood heeft niets met de ziekte te maken. Ze is aan een longontsteking gestorven. Natuurlijk was Sandra zwakker dan andere kinderen, en was ze vaker ziek. Maar een longontsteking, dat kan iedereen overkomen.”

Jan Verheyen staat nu klaar om het leven van Sandra te verfilmen. “Als je aan het begin niet ‘Gebaseerd op waargebeurde feiten’ zou zien staan, dan zou je niet geloven wat die mensen allemaal hebben meegemaakt.”

GVA+: Jan Verheyen: “Er zijn verhalen die verteld moeten worden”

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws