© AFP

Schulz en Merkel in de clinch over migranten en Turkije

Duits bondskanselier Angela Merkel en haar uitdager Martin Schulz mochten het zondagavond uitvechten op televisie. Schulz nam vooral het migratiebeleid van Merkel onder vuur.

edm

Merkel, op zoek naar een vierde termijn als Duits bondskanselier, had het niet gemakkelijk met haar tegenkandidaat in het eerste en enige tv-debat voor de Bondsdagverkiezingen van 24 september. In het negentig minuten durende debat nam Schulz vooral haar soepel migratiebeleid andermaal onder vuur, maar hij dwong Merkel ook tot een duidelijk standpunt over Turkije.

Schulz zei dat hij de toetredingsgesprekken met Turkije meteen zou stopzetten mocht hij verkozen worden tot bondskanselier. ‘Geen enkele Duitse burger kan nog veilig naar Turkije reizen’, aldus het SPD-boegbeeld, verwijzend naar de dertien Duitse staatsburgers die dit jaar alleen al werden gearresteerd in het land van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Merkel antwoordde dat ze wel degelijk voorstander is om de gesprekken met Turkije te stoppen, maar dat zo’n stap met de nodige voorzichtigheid moet worden aangepakt. Het staken van de onderhandelingen met Turkije kan bovendien alleen op Europees niveau worden afgesproken, aldus Merkel, wier partij CDU drie weken voor de verkiezingen aan de leiding staan in de polls.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws