Kempenaars hoeven zich dit weekend weer niet te vervelen

  • folklorefestival Westerlo
Kermis, poëzie, lekkernijen, oude ambachten en folklore uit de hele wereld staan dit weekend onder meer op het programma in de Kempen. Met deze reeks van liefst tien tips vindt u zeker iets dat u kan bekoren.

1. Turnhout-Kermis

Wat: Mogelijk de grootste kermis van de regio slaat weer twee weken zijn tenten, kramen en attracties op in het hartje van Turnhout.

Praktisch: van vrijdag 11 tot en met donderdag 24 augustus, iedere dag op de Grote Markt en Warandeplein in Turnhout

Prijs: gratis

 

2. Chirofeesten

Wat: Een fantastisch driedaagse voor jong en oud: vrijdagavond vliegt Chiro Kasterlee er in met plaatselijk wereldberoemde rockbandjes. Zaterdag een leuke kiennamiddag en Mega-Chirofuif. Zondag kubb, Vlaamse Kermis, gezellig terrasje en barbecue, met 's avonds 80-90-00-Fuif.

Praktisch: vrijdag 11 (vanaf 20u), zaterdag 12 en zondag 13 augustus (vanaf 14u) op de Chiropleinen, Mgr. Miertstraat in Kasterlee

Prijs: ?

 

3. Poëziebus

Wat: Van 4 tot en met 13 augustus doorkruisen 24 Belgische en Nederlandse podiumdichters de Lage Landen in een rode oldtimer bus. Op deze 10-daagse tournee van Rotterdam naar Antwerpen doen zij in totaal 10 Belgische en Nederlandse steden aan om daar optredens en workshops te geven. Vrijdag stopt de bus in Herentals.

Praktisch: vrijdag 11 augustus om 20u in ’t Schaliken, Grote Markt 35 in Herentals

Prijs: gratis

 

4. Folklorefestival

Wat: Dit weekend organiseert Die Spelewei voor de 51ste keer het Internationaal Folklorefestival in de voortuin van het gemeentehuis. Je kan er genieten van authentieke dansen en muziek uit Duitsland, Ierland, Taiwan, Sicilië en Paraguay.

Praktisch: vrijdag 11 (vanaf 21u), zaterdag 12 (vanaf 20u) en zondag 13 augustus (vanaf 14u) voor het gemeentehuis op de Boerenkrijglaan in Westerlo

Prijs: 5 euro

 

5. Corsendonkse Kaasfeesten

Wat: Inderdaad, de Corsendonkse Kaasfeesten zijn terug. Wat is er zaliger dan een groen historisch plekje, diep verscholen in de Kempen, dat je samen kan ontdekken, waar overheerlijke kaasproducten, bijpassende bieren en creatieve familieactiviteiten de ogen en harten van jong en oud doen twinkelen?

Praktisch: van zaterdag 12 tot en met dinsdag 15 augustus, telkens van 12u tot 18u in de Priorij van Corsendonk, Corsendonk 5 in Oud-Turnhout

Prijs: 15 euro

 

6. Retrokoers

Wat: Na twee perfecte edities heeft KLJ Zondereigen de mogelijkheid gekregen om in 2017 het Belgisch Kampioenschap Retrokoers te organiseren. Dit jaar zijn er ook 7 categorieën waarin er gekoerst kan worden en waar geweldige prijzen te verdienen vallen.

Praktisch: zondag 13 augustus vanaf 13u aan de lokalen van KLJ Zondereigen, Zondereigen 65B in Zondereigen (Baarle-Hertog).

Prijs: gratis

 

7. De Zomer van Wechel

Wat: Het is weer zover, de 16de editie van de Zomer van Wechel opent de deuren en het park van het Hof d'Intere. Iedereen is welkom vanaf nu tot de laatste zondag van augustus om te genieten van kunst in een prachtige omgeving. Op zondag 13 augustus wordt de Schilderswandeling officieel ingewandeld.

Praktisch: zondag 13 augustus vanaf 13u, vervolgens nog elk weekend tot en met 27 augustus, in Hof d’Intere, Pastorijstraat 2 in Wechelderzande-Lille

Prijs: gratis

 

8. Oogstfeesten

Wat: landbouwfeest door de Landelijke Gilde Geel-Stelen met oude tractoren en landbouwwerktuigen, oldtimers, ambachtendemonstraties, graan dorsen en malen, kinderanimatie en muziek

Praktisch: zondag 13 augustus van 10u tot 18u op het dorpsplein van Stelen, Stelen, Geel

Prijs: gratis

 

9. Zomerstoomdagen

Wat: Traditiegetrouw organiseert de Stoomgroep Turnhout speciale stoomdagen tijdens het weekend rond “moederkesdag”. Bij deze stoomdagen zijn de bezitters van een miniatuurtrein in België en de buurlanden uitgenodigd om te komen rijden met hun machine. Zo telt de organisatie 36 locomotieven die aanwezig zullen zijn.

Praktisch: zaterdag 12 en zondag 13 augustus vanaf 10u in het Stadspark, Parklaan in Turnhout

Prijs: ?

 

10. Mini Foodtruck Festival

Wat: Café Den Heksenberg nodigt iedereen uit op zijn 2de Mini Food Truck Festival. Daar vinden bezoekers uiteraard verschillende food trucks, maar ook live optredens van Wezz, The Bell Rose Five en LuNa.

Praktisch: zondag 13 augustus van 14u tot 22u bij café Heksenberg, Sint-Rochusstraat 61 in Lichtaart (Kasterlee)
 

Door Hans Otten