Parket wil Renaud Hardy voor assisen, raadkamer beslist donderdag

Foto: JHS

Mechelen -

Het parket wil dat de Mechelse seriemoordenaar Renaud Hardy (55) voor het hof van assisen verschijnt. De zaak kwam vandaag voor de raadkamer, maar die beslist pas donderdagmiddag. Hardy wordt beticht van twee moorden en twee moordpogingen.

Mechelaar Renaud Hardy werd in september 2015 opgepakt als dader van de moord op Linda Doms in Hofstade. Ontkennen kon Hardy niet, want hij had de feiten opgebiecht aan een vriendin en vooral: hij had de moord op zijn ex gefilmd. De beelden werden door de speurders bij een huiszoeking teruggevonden.

De arrestatie van Renaud Hardy betekende ook een doorbraak in de moord op de 82-jarige Maria Walschaerts uit Leest, anderhalf jaar eerder. Speurders hadden daar DNA-sporen teruggevonden van een onbekende man. Die sporen kwamen overeen met die van Hardy. Desondanks ontkende de Mechelaar zijn betrokkenheid bij de feiten.

Door het aantreffen van zijn DNA bij Linda Doms konden nog twee moordpogingen worden opgehelderd. Het ging om een feit bij een alleenstaande vrouw in Bonheiden in september 2014.

Hardy probeerde binnen te dringen in de woning, maar slaagde niet in zijn opzet. Hij zette het op een lopen, maar liet gereedschap achter. Een werktuig waarop DNA-sporen werden teruggevonden.

Hoewel er geen fysiek contact was met de bewoonster, zijn de speurders ervan overtuigd dat hij van plan was om ook die vrouw om het leven te brengen.

Valentijnsavond 2015

Laatste feit dat in de schoenen van de Mechelaar wordt geduwd, is de moordpoging op actrice Veerle Eyckermans in Zemst. Op valentijnsavond 2015 viel hij de actrice aan met een knuppel. Eyckermans kroop door het oog van de naald, want door haar gegil werd een buurtbewoner gealarmeerd.

Toen Hardy de man in de gaten kreeg, vluchtte hij weg. Hij liet de knuppel en een muts achter. Ook daar werden belangrijke DNA-sporen op teruggevonden. Toch ontkent Hardy elke betrokkenheid bij de feiten.

Vandaag zou de raadkamer in Mechelen de knoop doorhakken en de zaak doorverwijzen naar de kamer van inbeschuldigingstelling. Maar de beslissing valt pas donderdag. De KI zal dan in het najaar definitief beslissen of de moordzaak voor het hof van assisen of voor de correctionele rechtbank komt.

Door tdk