© EPA

Ook Erdogan stelt zich vragen bij klimaatakkoord van Parijs

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zaterdag, na afloop van de G20-top in Hamburg, vraagtekens geplaatst bij de ratificatie van het klimaatakkoord van Parijs. Turkije moet beschouwd worden als een ontwikkelingsland en niet als een industrieland, anders zal het akkoord niet door het Turkse parlement raken, deelde Erdogan mee.

“Ik heb (de Franse president) Emmanuel Macron en (de Duitse bondskanselier) Angela Merkel meegedeeld dat we dit niet door het parlement zullen laten goedkeuren, zolang de beloftes aan ons niet vervuld zijn”, aldus Erdogan.

Erdogan hoopt dat zijn land in het akkoord het statuut van ontwikkelingsland kan krijgen. Dat zou meteen inhouden dat Turkije geld kan ontvangen uit het groen klimaatfonds, waarop de meest kwetsbare landen een beroep kunnen doen wanneer ze met de gevolgen van de klimaatverandering geconfronteerd worden. Maar als Turkije als een industrieland bestempeld wordt, zal het daarentegen zelf moeten bijdragen aan dat fonds.

Milieuactivisten hadden al gewaarschuwd dat de Amerikaanse president Donald Trump, die het verdrag eerder al opzegde, mogelijk pogingen zou ondernemen om Turkije en Saoedi-Arabië aan zijn kant te krijgen. Trump en Erdogan hebben elkaar in de marge van de G20-top ook gesproken, al is het niet duidelijk waarover het onderhoud ging.

Door afstand te nemen van het klimaatakkoord, lijkt Erdogan in elk geval een deel van de slotverklaring van de G20-top onderuit te halen. Daarin werd de VS geïsoleerd en stellen de negentien andere landen - dus ook Turkije - nadrukkelijk dat ze het akkoord van Parijs willen naleven.

Erdogan trekt in zijn reactie evenwel het bestaan van een dergelijk klimaatfront in twijfel. “Ze hebben allemaal problemen” met het klimaatakkoord, zo stelt de Turkse leider.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws