© EDM

Vaticaan zegt ‘neen’ tegen glutenvrije hosties

Het Vaticaan heeft in een brief aan de bisschoppen de regels voor het gebruik van hosties en miswijn tijdens eucharistievieringen verduidelijkt. De Heilige Stoel spreekt zich daarbij uit tegen hosties die volledig glutenvrij zijn; hosties die met genetisch gemanipuleerde organismen gemaakt zijn, kunnen dan weer wel.

ast

De richtlijn was volgens kardinaal Robert Sarah, die bevoegd is voor de kerkdiensten en de sacramenten, nodig omdat de priesters hun hosties en wijn tegenwoordig niet meer enkel bij de religieuze gemeenschappen aankopen. ‘Vandaag worden ze ook verkocht in supermarkten, in andere winkels en op internet’, zo vermeldt de brief. Daarom is het nodig om opnieuw enkele regels te benadrukken die een ‘absoluut respect’ voor de bijbelse voorschriften waarborgen.

Zo wordt beklemtoond dat de hosties - het lichaam van Christus - geen zuurdesem mogen bevatten en enkel uit tarwe mogen bestaan. Het toevoegen van andere producten zoals fruit, suiker of honing, is dan ook volledig uit den boze.

De miswijn - het bloed van Christus - moet dan weer een volledig natuurlijk product op basis van druiven zijn. Het vermengen met ander substanties wordt niet aanvaard.

Het Vaticaan voorziet wel alternatieven voor mensen die om gezondheidsredenen de hosties of de wijn niet verdragen. Zo kan een bisschop toelating geven voor wijnmost: druivensap dat nog niet volledig gegist is. Ook glutenarme hosties kunnen onder bepaalde voorwaarden worden toegelaten. Maar helemaal glutenvrij kan dan weer niet door de beugel, omdat het ontbreken van gluten ‘de aard van het product zou veranderen’.

In de brief stelt het Vaticaan tot slot dat ‘eucharistieproducten met genetische gemanipuleerde organismen geldig worden beschouwd’.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws