Glasbedrukker verandert van naam, en heeft nog heel wat vacatures

Erwin Meeuwesen, Gerd Van Steen en Rex Nuijten tonen enkele bekende glazen en flessen die bij Ayano bedrukt worden: Coca-Cola, Chimay, Duvel, Lipton Ice Tea, Pimm’s... Foto: ram

Hoogstraten / Meer -

Decoprint, het glasdecoratiebedrijf uit Meer (Hoogstraten), heet voortaan Ayano. Dat is Japans voor kleur en design. De nieuwe naam maakt duidelijk dat vier firma’s voortaan onder dezelfde vlag varen.

Decoprint werd opgericht in 1994 en is uitgegroeid tot een van de grootste spelers op de Europese markt van bedrukken op flessen en glazen. “Vijftien jaar geleden werd een tweede bedrijf in Roemenië geopend voor voornamelijk handwerk”, zegt mede-eigenaar Erwin Meeuwesen. “Daarnaast is in die periode een samenwerking gestart met Hoogerhuis & Smit uit Nederland en een paar jaar later is Duveco aan de groep toegevoegd. De vier bedrijven zijn verder gegroeid en de vorige eigenaar wilde ze vorig jaar verkopen. Met drie mensen hebben we dan de dagelijkse leiding in handen genomen om een nieuwe start te nemen. Ayano wordt één bedrijf, maar met vier aparte entiteiten. We vroegen meerdere bureaus om na te denken over een naam en uiteindelijk is het Ayano geworden. Aya betekent in het Japans ‘kleur’ en ‘design’. Dat geeft perfect weer wat we doen.”

Jack Daniels

Ayano stelt honderd mensen tewerk. De helft daarvan is aan de slag in Roemenië. De vestiging aan de Brusselstraat in Meer heeft veertig personeelsleden. “We bedrukken jaarlijks 50 miljoen flessen en 25 miljoen drinkglazen”, vertelt Gerd Van Steen. “Onze producten zijn in bijna heel Europa en zelfs ver daarbuiten te vinden. Dat gaat zowel om glazen voor Coca-Cola als voor Jack ­Daniels. Bijna elke fles van 75 centiliter van een Belgische brouwerij is door ons gemaakt. Ook producenten van waters en frisdranken hebben hun weg naar ons gevonden. Er zijn weinig mensen die nog geen glas hebben vastgehad dat door ons is bedrukt.” De jaaromzet van Ayano bedraagt 28 miljoen euro.

Wereldwijd

Om de groeiende vraag te volgen, gaat het bedrijf verder uitbreiden. “Deze zomer komt een nieuwe machine om de capaciteit te verhogen”, legt Rex Nuijten uit. “Onze branche is zo specifiek dat we het niet kunnen uitbesteden. Er komt nog een kantoor in Spanje en een verkooppunt in Engeland bij. We leveren wereldwijd, maar vervoeren veel ‘lucht’. Daarom is het voor de Verenigde Staten handiger om in de regio te produceren. Onze productie is al flink geautomatiseerd, maar onze vacatures raken moeilijk ingevuld wat momenteel de enige rem is op onze groei. We zijn op zoek naar bijkomende operatoren, maar vinden die moeilijk. Nederlanders willen niet bij ons komen werken om fiscale redenen en voor veel Belgen liggen we afgelegen.”

www.ayano.eu

Door ronny van den ackerveken

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Voor jou geselecteerd