© Photo News

“Elke Vlaming betaalt jaarlijks 339 euro aan EU”

Elke Vlaming betaalt jaarlijks 339 euro netto aan de Europese Unie. Dat besluit Europees parlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang) op basis van het recentste financieel rapport van de EU. De partij gaat er wel van uit dat de douanerechten en suikerrechten (landbouw) niet tot de eigen Europese inkomsten horen. Als dat wel zo is blijft Vlaanderen nog de vijfde betaler, na Zweden, Nederland, VK en Duitsland.

Van de 28 lidstaten zijn er 12 die meer bijdragen dan ze ontvangen, waarvan België er één is. In 2015 betaalde België 3,04 miljard euro netto af aan de Unie of 271 euro per Belg. De nettokost voor Vlaanderen bedroeg 2,2 miljard of 339 euro per Vlaming. Wallonië prijkt met 171,65 euro per inwoner op plaats 8.

Volgens Annemans bewijst dit dat de EU een transferunie geworden is naar Belgisch model, waarbij zonder inspraak miljardenstromen versluisd worden van noord naar zuid. “wij zijn geen tegenstanders van solidariteit in een Europees samenwerkingsverband, maar de EU is al lang geen samenwerkingsverband meer: het in een unitaire staat geworden die dreigt uit te monden in een vrijheidsbeperkende en een onduidelijk opererende slokop van belastinggeld”, aldus de Vlaams Belanger.

Hij pleit ervoor dat Vlaanderen een korting krijgt waarbij de bijdrage vanuit Vlaanderen begrensd wordt tot 200 euro, “een jaarlijkse besparing voor elke Vlaming van 139 euro”.

Annemans weerlegt ook de kritiek dat zich zou bezondigen aan zeer creatieve boekhouding door de “traditionele eigen middelen” - de douanerechten en suikerrechten - niet te beschouwen als eigen inkomsten van de Europese Unie. “We gaan niet akkoord met deze aanname omdat douanerechten worden geheven bijvoorbeeld in de haven van Antwerpen voor Vlaanderen of de haven van Rotterdam voor Nederland”, klinkt het in de studie van EVN (Europa van Naties en Vrijheid), de Europese fractie waartoe het Vlaams Belang behoort. “Dit zijn dingen die bij conventie werden vastgelegd, maar die kunnen dus ook geschrapt worden”, vond hij. Havens zijn onlosmakelijk verbonden met de geografische ligging van de lidstaten, en de havens van Antwerpen, Zeebrugge, Gent en Oostende hebben een belangrijke meerwaarde voor Vlaanderen, waarvan Europa mee de vruchten plukt.

Ook bij de vorige berekeningen van de partij werd dezelfde methode gebruikt. Toen was geen kritiek te horen, voegde hij er nog aan toe.

(belga)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Nu in het nieuws