Hulpbisschop Leon Lemmens overleden

Foto: Guy Puttemans

Mechelen -

Leon Lemmens, de hulpbisschop van het aartsbisdom Vlaams-Brabant en Mechelen, is donderdagnacht op 63-jarige leeftijd overleden. Hij heeft de strijd tegen leukemie verloren.

Lemmens werd geboren in Boorsem op 16 maart 1954. Hij volgde zijn priesteropleiding aan het Groot Seminarie van Sint-Truiden (1971-1976) en haalde nadien een baccalaureaat in de theologie aan de KU Leuven (1976), een licentie in de moraaltheologie en een doctoraat in de theologie aan de Gregoriaanse Universiteit in Rome (1989).

Lemmens werd tot priester gewijd voor het bisdom Hasselt in Boorsem op 10 juli 1977. In 1996 werd hij tot titulair kanunnik benoemd. Als diocesaan priester was hij lid van de Sint-Egidiusgemeenschap.

Op 22 februari 2011 benoemde paus Benedictus XVI Lemmens tot titelvoerend bisschop van Municipa en hulpbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Op 3 april 2011 werd hij in de Nationale Basiliek in Koekelberg tot bisschop gewijd. Lemmens was vicaris-generaal van het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen.

“Ziekte moedig gedragen”

“Monseigneur Lemmens heeft zijn levensbedreigende ziekte moedig en met een groot vertrouwen in de toekomst gedragen”, deelt het vicariaat mee. “Dat de Heer hem met grote innigheid omhelst en eeuwig leven schenkt.”

De uitvaart van de hulpbisschop vindt plaats op zaterdag 10 juni om 11 uur in de Sint-Romboutskathedraal van Mechelen.

Door bap, BELGA