Jeroen Piqueur veroordeeld tot boete van 1,5 miljoen euro en 4 maanden gevangenisstraf

Foto: BELGA

Gewezen topman van het failliete Optima Bank is veroordeeld tot 4 maanden effectieve gevangenisstraf en een geldboete van 1,5 miljoen euro. Daarnaast werd 2,2 miljoen euro verbeurd verklaard. Piqueur was zelf niet aanwezig op de zitting.

“De feiten zijn ernstig en strekken zich uit over een lange periode”, oordeelde de rechter. “Het plegen van fiscale fraude van dergelijke omvang, met hulp van offshore systemen, heeft een verstorende invloed op de fundamenten van onze samenleving. Fiscale heffingen zijn noodzakelijk om de welvaart van onze samenleving te handhaven. De organisatie van fraude en de lange periode ervan, getuigen van een criminele ingesteldheid. De beklaagde heeft geen respect voor de medemens en de samenleving. Het verschuilen achter raadgevers is een gebrek en verantwoordelijkheid.”

De gewezen topman van de failliete Optima Bank stond terecht voor fiscale fraude. De man zou volgens het openbaar ministerie een bedrag van 19,9 miljoen euro niet hebben aangegeven. Geld dat hij onder meer gebruikt zou hebben om een luxejacht te kopen.

De zaak staat los van het onderzoek naar de activiteiten van Optima Bank en de rol die Piqueur daarin gespeeld zou hebben. De feiten waarvoor hij nu vervolgd wordt, dateren van voor het faillissement van de bank.

Door ehu