© An Nelissen

Leraar (58) krijgt straf met uitstel voor relatie met leerlinge (15)

Een leraar (58) van het Heilig Graf in Turnhout is veroordeeld tot dertig maanden cel met uitstel omdat hij in 2001 een relatie begon met een minderjarige leerlinge (15).

vdaa, Belga

Het openbaar ministerie had drie jaar cel gevorderd. De leerkracht, die geschorst werd, zegt dat de relatie pas drie jaar later begon, toen de leerlinge 18 was.

In november 2014 diende het toen 29-jarige slachtoffer klacht in. Ze vertelde dat ze als 15-jarig meisje een relatie had met haar getrouwde technologieleraar, die toen 42 was. Ze kwam uit een ontwricht gezin en hij gaf haar de aandacht die ze thuis niet kreeg.

Hun relatie begon volgens haar in juni 2001. Ze gingen uit eten en hij kuste haar in de auto. Er volgden daarna nog meer afspraakjes, waarbij ze ook seks hadden. De beklaagde smokkelde haar daarvoor geregeld uit het internaat. De leraar erkende dat hij tot in 2009 een relatie met haar had, maar die was volgens hem pas begonnen toen ze meerderjarig was en niet meer bij hem op school zat.

Dagboeken

De rechtbank hechtte echter meer geloof aan de verklaringen van het slachtoffer. Die werden immers ook bevestigd door haar vriendinnen. Uit hun e-mails en dagboeken van destijds bleek dat de relatie begonnen was toen ze nog geen 16 was.

“Beklaagde wist hoe oud ze was en dat ze uit een kwetsbaar milieu kwam, maar dat hield hem niet tegen. Hij maakte bovendien misbruik van zijn gezags- en vertrouwensrelatie als leerkracht”, oordeelde de rechtbank.

De beklaagde moet het slachtoffer, dat nog altijd in therapie is, bijna 11.000 euro schadevergoeding betalen. Hij moet ook een symbolische euro schadevergoeding betalen aan het Heilig Graf.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten