De Belg beweegt te weinig: zo word je gezonder zonder veel moeite

Foto: Shutterstock

Uit nieuwe cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Global Health, blijkt dat mensen te weinig bewegen. Vooral in België zitten we - letterlijk - met een groot probleem. En dat terwijl meer bewegen makkelijk in je leven te integreren is. Bewegingsexperte An Bogaerts, projectmanager van het portaAL expertisecentrum voor gezond bewegen van de KU leuven, geeft tips.

Onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stellen vast dat de cijfers sinds 2001 gestagneerd zijn, enkel in het westen blijven ze stijgen. Eén op de drie Belgen beweegt vandaag te weinig. Vrouwen doen het iets beter: onder hen beweegt maar één op de vier onvoldoende. We horen bij de slechtste scoorders in Europa: enkel in Duitsland en Groot-Brittannië zitten ze nog meer stil. Wereldwijd zijn Koeweit, de Filipijnen en Servië de minst actieve landen. Wie in Moldavië, Jordanië of Oeganda woont, beweegt het meest. De WHO roept overheden op om burgers meer te sensibiliseren een aan te zetten om te beweging. Wie regelmatig beweegt kan allerhande gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes voorkomen.

Hulp van de werkgever

“Meer beweging integreren in je leven begint bij je eigen kennis en overtuiging om iets aan je zitgedrag te veranderen. Als die motivatie er niet is, dan blijft alles bij het oude”, zegt An Bogaerts. Volgens de experte is er hulp nodig van je oversten. “Als je zelf gemotiveerd bent om rechtstaand te werken of over de middag naar buiten te gaan, maar er geen ondersteuning is vanuit je sociale omgeving, dan wordt het moeilijk. De kans bestaat dat je het gedrag van collega’s gaat overnemen. Ook de fysieke omgeving speelt een rol. Als de tafel in de vergaderruimte in hoogte verstelbaar is, dan zal een meeting al sneller rechtstaand verlopen. Ook het beleid heeft en impact: wat zijn de interne afspraken rond vergadering? En mag je zomaar naar buiten?”

Bogaerdse, gespecialiseerd in bewegingstrainingen voor bedrijven, deelt enkele laagdrempelige oefeningen die je kunt doen tijdens de werkuren. “Geef prioriteit aan je beweegkansen overdag, zodat het geen verplichting wordt ’s avonds. Het moet natuurlijk altijd leuk blijven. Als je iets tegen je zin doet, houd je het niet vol. Ben je iemand die makkelijk drie uur aan je computer zit? Probeer de zittijd af te bouwen tot je na een tijdje om hat half uur even rechtstaan. Er bestaan apps en zandlopers die hierbij kunnen helpen. Na een drukke werkdag al dat zitten proberen compenseren met beweging telt niet, want dan is de zitschade al een feit.”

Tien laagdrempelige oefeningen

Leg je handen op je schouders en maak voor- en achterwaartse draaibewegingen met de ellebogen. Herhaal vijftien keer aan elke kant.Ga squatten: doe alsof je gaat zitten, maar ga net niet zitten en houd deze positie even aan. Herhaal een tiental keer. Sta even recht, breng je handen samen, strek je armen en stretch je bovenrug.Doe enkele lunges. Breng je hiel naar je zitvlak. Afwisselend links en rechts. Herhaal een tiental keer aan elke kant.Doe een uitvalspas: zet je voorste voet plat op de grond, je voorste knie boven je teen. Herhaal de oefening vijf keer links en vijf keer rechts.
Sta recht en rek jezelf goed uit.Stap stevig ter plaatse. Trek hierbij je knieën hoog op en beweeg ook je armen.Sta recht op je tenen, houd een paar seconden aan en zak opnieuw. Doe een reeksje van vijftien herhalingen.

Algemene tips op het zitpatroon te doorbreken: ga te voet of met de fiets naar de bakker. Ga je ergens naartoe met het openbaar vervoer, stap dan een halte vroeger af. Zet je de kinderen af aan de sportschool? Ga ondertussen zelf iets actiefs doen. Nog meer inspiratie nodig om te oefenen aan je bureau? De Vlaamse fitgirl Tess van Beurden leert je enkele laagdrempelige trucjes die je elke dag kan toepassen.

Door vwh