Sp.a ziet verhuis van M HKA naar Stuivenbergziekenhuis wel zitten

p Het M HKA is momenteel gevestigd op het Zuid. Een uitbreiding komt ten vroegste in 2020. Foto: Dirk Kerstens

Antwerpen 2060 -

Het onderbrengen van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) in het Stuivenbergziekenhuis zou voor de wijk sociaal en maatschappelijk meer opleveren dan te investeren in het museum op het Zuid.” Dat is toch het standpunt van oppositiepartij sp.a.

Vlaams cultuurminister Sven Gatz (Open Vld) onderzoekt verschillende uitbreidingsmogelijkheden voor het M HKA. Een uitbreiding die er ten vroegste in 2020 komt. Op tafel liggen vier mogelijke locaties. Ofwel de huidige locatie op het Zuid met de mogelijkheid om uit te breiden, want het huidige museum is te klein geworden voor de collectie. Of op de plek van het Hof van Beroep, dat over enkele jaren leeg komt te staan. De derde mogelijkheid is aan de kop van de nieuwe woonwijk Nieuw Zuid. De laatste optie is het Stuivenbergziekenhuis, dat zal verhuizen naar het Cadixziekenhuis aan de Noorderplaats.

Sp.a ziet verhuis van M HKA naar Stuivenbergziekenhuis wel zitten
Foto: Victoriano Moreno

Sp.a-gemeenteraadslid Toon Wassenberg peilde bij cultuurschepen Caroline Bastiaens (CD&V) en schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) naar hun voorkeur. Bastiaens is voorzichtig. Voor haar moet het M HKA vooral in Antwerpen blijven.

“De huidige locatie lijkt mij de meest relevante, zeker in relatie met de andere musea daar, zoals het Fotografiemuseum”, zegt Bastiaens. “Bovendien is er een nauwe relatie tussen M HKA en de talrijke galerijen die de laatste jaren in deze buurt zijn geopend. Dat is vooral te danken aan dit museum.”

Publiekstrekker

Schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde is ook voorstander van het behoud op het Zuid. De heraanleg van de Gedempte Zuiderdokken speelt in op de aanwezigheid van de musea.

“Ik ben natuurlijk niet blind voor de effecten van M HKA in het Stuivenbergziekenhuis”, zegt Van de Velde. “Het zou als publiekstrekker kunnen bijdragen aan de heropleving van de wijk. Ik vrees alleen dat de ruimte daar te beperkt is voor het M HKA.”

De Antwerpse sp.a is eerder voorstander van een daadwerkelijk verhuizing van het museum naar Antwerpen-Noord.

“Zo’n museum kan een belangrijke hefboom zijn in de ontwikkeling van de Stuivenbergwijk”, zegt Wassenberg. “Als je toch veel geld gaat investeren in M HKA dan is de return in deze wijk sociaal en maatschappelijk veel groter dan op het Zuid. Bovendien zal het Zuid al een extra impuls krijgen met de heraanleg van de Gedempte Zuiderdokken. Het zou dus een gemiste kans zijn om de optie van Stuivenberg niet ernstig te nemen. Bovendien zou het stadsbestuur dan eens afstappen van alles in de kernstad te investeren.”

Sp.a ziet verhuis van M HKA naar Stuivenbergziekenhuis wel zitten
Toon Wassenberg Foto: WAS
Door Sacha Van Wiele