Zevende Fleurs des Dames kiest voor Kasteel d’Ursel

Bornem / Hingene -

Bijna dertig fleuristen palmen dezer dagen Kasteel d’Ursel in Hingene (Bornem) in voor de zevende editie van Fleurs des Dames: een knap spektakel met imposante installaties en intieme bloementaferelen in alle kamers van het kasteel. Alles samen werden er tienduizenden bloemen in de kunstwerken verwerkt.

Het is de zevende keer al dat de Koninklijke Unie van Floristen van België (KUFB) hun Fleurs des Dames organiseren, de opvolger van Antwerpen Feest met bloemen. “De Unie begon destijds met het evenement bij de Dames op de Meir in Antwerpen. Zij wilden een bloemenevenement en wij vonden het belangrijk om als fleuristen of bloemisten een keer naar buiten te komen met al onze creativiteit”, zegt voorzitter Dirk De Goede.

“Na vier edities in de school vierden we ons lustrum in het stadhuis van Antwerpen dat in 2015 450 jaar bestond. Het werd een topeditie met achtduizend bezoekers waar we de basis hebben gelegd voor vele jaren. Na Kasteel Den Brandt in 2016 zitten we nu in Kasteel d’Ursel, wat opnieuw een unieke locatie is.”

Thema van het bloemenspektakel is ‘Fairy tales’, of sprookjes. De bloemisten, die grotendeels uit de provincie komen, lieten hun fantasie de vrije loop om de wereld van Assepoester, Sneeuwwitje of Alice in Wonderland uit te beelden in hun creaties. “Het is onze manier om te laten zien dat een bloemist of fleurist nog veel meer in zijn mars heeft dan de mensen denken. Het is bijzonder prettig om eens naar buiten te kunnen komen”, zegt Veerle Van Reeth van ’t Bloemeke uit Puurs, die een echte thuismatch speelt.

Fleurs des Dames, vanaf vandaag tot en met 24 april, van 10 tot 22u. www.fleursdesdames.be

Door Patrick Poppe