© EPA

© EPA

1 / 2

Trump schotelt Merkel rekening van 345 miljard euro voor: “Schandalige provocatie!”

Amerikaans president Donald Trump heeft Angela Merkel, de bondskanselier van Duitsland, een rekening van maar liefst 345 miljard euro voorgeschoteld toen Merkel half maart op bezoek was in de VS. Het bedrag komt overeen met wat Duitsland volgens Trump de voorbije jaren te weinig heeft bijgedragen aan de NAVO.

lbo

In 2014 spraken de lidstaten van de NAVO af om minstens 2 procent van hun BNP aan defensie te besteden. In de praktijk passen slechts weinig landen die regel tot in de puntjes toe. Ook Duitsland houdt zich niet aan die richtlijn. Nochtans had het land al in 2002 het voornemen genomen, toen nog onder bondskanselier Gerhard Schröder, om meer uit te geven aan defensie.

© AFP

Omdat dat niet gebeurd was, besloot president Trump om zijn medewerkers te laten uitrekenen hoeveel Duitsland op die manier eigenlijk ‘te weinig’ heeft uitgegeven aan defensie sinds 2002. Bovenop dat bedrag zou hij bovendien ook interesten hebben gerekend. Hij zou alles samen op een bedrag van zo’n 345 miljard euro zijn gekomen. Het zou gaan om een tekort van 290 miljard euro, met daarbij dan de interest. Dat bedrag zou Donald Trump Angela Merkel onder de neus hebben geduwd een tiental dagen geleden, toen Merkel de VS bezocht, zo wordt nu bericht in Britse en Amerikaanse media.

Een dag na de meeting tussen Trump en Merkel tweette Trump al dat hij een ‘geweldige ontmoeting had met bondskanselier Angela Merkel’. “Maar...Duitsland moet nog grote bedragen betalen aan de NAVO en aan de Verenigde Staten voor de krachtige en zeer dure defensie die aan Duitsland geleverd wordt”, zei Trump.

“Schandalig”

Een Duits minister, die anoniem wil blijven, zegt dat deze manier van werken van Trump “schandalig” is. “Hiermee wil hij ons intimideren”, zegt de minister. “Maar de bondskanselier heeft het heel kalm opgenomen en zal niet reageren op zulke provocaties.” Ook een naaste medewerker van Merkel zegt dat de bondskanselier de ‘provocaties negeert’.

Duits minister van defensie Ursula Von der Leyen verwierp in een statement de bewering dat het land de NAVO of de VS geld verschuldigd was. “Ons defensiebudget gaat ook naar de vredesmissies van de VN, naar Europese missies en naar onze bijdrage in de strijd tegen ISIS-terreur.”

En ook een voormalige Amerikaanse NAVO-medewerker floot president Trump, op Twitter, terug. “Sorry meneer de president, dat is niet hoe de NAVO werkt. De Verenigde Staten beslissen zelf hoeveel het bijdraagt aan de NAVO.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Rol van de VS in de NAVO?

Trump had ook in het verleden al kritiek geuit over de bijdragen van NAVO-lidstaten. Hij stelde de rol van de VS binnen de NAVO al een aantal keer openlijk in vraag.

© REUTERS

Hand schudden

De ontmoeting tussen Merkel en Trump van een kleine twee weken geleden haalde ook al de wereldpers toen Trump, ondanks aandringen van journalisten en Merkel zelf, de bondskanselier niet de hand wou schudden voor de fotografen tijdens een gesprek in het Witte Huis.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws