© AP

N-VA heeft wet klaar om Erdogan toegang tot ons land te weigeren

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover wil dat buitenlandse ministers en staatshoofden alleen nog met de toestemming van de Belgische regering bij ons politieke campagne komen voeren. Dat schrijven De Tijd en Het Laatste Nieuws vrijdag.

De Roover heeft een wetsvoorstel klaar, dat hij aankondigde nadat het enkele weken geleden tot zware rellen was gekomen tussen Turkse Nederlanders en de ordediensten in Rotterdam.

“Het moet stoppen dat buitenlandse politieke vedetten hier voor commotie komen zorgen en standpunten verkondigen die een inbreuk zijn op de mensenrechten”, klinkt het. De Roover wil daarom wettelijk verplichten dat buitenlandse staatshoofden en regeringsleden eerst toestemming vragen aan de Belgische regering voor ze politieke activiteiten ontplooien in ons land.

Nu bestaat daarvoor geen Belgisch wettelijk kader. Burgemeesters kunnen dit soort campagnes alleen verbieden als de openbare orde of de veiligheid in het gedrang zijn. België kan zich al wel op het internationaal recht beroepen om staatshoofden en ministers van Buitenlandse zaken de toegang tot het grondgebied te ontzeggen. De Roover wil die regels met een Belgische wet verduidelijken.

Het voorstel geldt echter niet voor buitenlandse parlementsleden. “Dat is juridisch moeilijk te regelen”, aldus de fractieleider. “Je kan ze namelijk niet beschouwen als dragers van buitenlands gezag.” Ook Europese staatshoofden en regeringsleden worden ontzien. “Die verhouden zich anders tegenover elkaar. Wil je dat regelen, dan begeef je je op juridisch glad ijs.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners