Zo schmink je jezelf in een mum van tijd in een echte leeuw

Bron © Kaltura

Met carnaval voor de deur wordt er druk gezocht naar de leukste, grappigste,... verkleedkleren. Maar Sarah Vanheuverzwijn heeft dat niet nodig. Met een beetje schmink verandert zij in een mum van tijd in een ander persoon of dier.

“Ik kocht op mijn 11de mijn eerste kindergrime boek samen met mijn mama”, zegt Sarah. “Omdat niemand echt stond te springen om model te zijn, deed ik het de eerste jaren vooral bij mezelf. Daarna ging het hele schminkgebeuren een beetje liggen, maar op mijn 28ste herontdekte ik het opnieuw. Ik besloot cursussen te volgen bij Jean-Paul Pollet, een van de grootste theatergrime-specialisten en toen was ik opnieuw vertrokken. Ik ging twee weken grime-les geven in Rome, verouderde actrice Katelijne Verbeke voor een kortfilm,... Ik had de smaak zodanig te pakken dat ik besloot zelf iets op te richten: Maki’Art. Mensen kunnen me nu inhuren om kindergrime, straattheater, face- en bodypaint aan te brengen.”

Wil je zelf ook graag schminken? Denk dan zeker aan deze vijf tips van Sarah.

1) Koop beter een iets duurder erkend merk uit een speciaalzaak dan schmink uit het grootwarenhuis. Voor kindergrime gebruik je best waterschmink. Kleuren zijn makkelijk mengbaar, je hoeft dus geen grote kosten te doen om toch al een uitgebreid kleurenpalet te hebben. Schmink je echt weinig? Koop dan geen grote hoeveelheden, want schmink blijft niet eeuwig goed. Of deel een palet met de buren. Alles beter dan een goedkope variant, want deze geeft vaak geen mooi resultaat en is niet altijd even huidvriendelijk.

2) Gebruik enkel cosmetische glitter. Dit vooral om schade aan de ogen te voorkomen. Glitters die gebruikt worden om te knutselen, kunnen gevaarlijk zijn op het gezicht.

3) Schminksponsen zijn een broeihaard voor bacteriën, vervang ze regelmatig en laat ze geen lange tijd vochtig in de schminkkoffer zitten.

4) Vermijd wrijven met een washandje tijdens het afwassen van de schmink. Spoel het gezicht eerst af met water zodat het grootste deel van de schmink al weg is. Was daarna het gezicht met de handen en laat de zeep goed schuimen alvorens alles af te spoelen. Gebruik indien nodig een vette crème om de restanten te verwijderen. Een drogere huid laat sowieso sneller een schijn achter. Alles hangt af van het huidtype en het merk. Test desnoods eerst op de arm.

5) TIP: bak je er zelf niet zoveel van, dan is er niets leuker om de kinderen zélf aan de slag te laten gaan. (tica)