© mia uydens

© Mia Uydens

© Mia Uydens

© Mia Uydens

© Mia Uydens

© Mia Uydens

1 / 6

Pierre Vandendaele als laatste van allereerste Belgische paracommando’s begraven

Het einde van 2016 betekende ook het einde van de eerste lichting Belgische paracommando’s. Pierre Vandendaele (93) stierf op kerstavond en werd donderdag begraven op het ereperk in Zoersel.

kristin matthyssen

Pierre Vandendaele, die opgroeide in Halle-Zoersel en het grootste deel van zijn leven in Sint-Antonius woonde, was de voorlaatste van de allereerste Belgische commando’s die in 1942 getraind en gevormd werden als onderdeel van de 10th Inter-Allied Commando (4th troop) in het Verenigd Koninkrijk. Hij overleed op 24 december, een maand voor zijn 94ste verjaardag, in Goulles (Frankrijk). Daar woonde hij de laatste vier jaar van zijn leven bij zijn enige dochter Michou. Zijn medecommando Marcel Favorin – de allerlaatste – overleed enkele dagen na Pierre op 29 december en werd op 2 januari begraven in Brugge.

De Antwerpse Vriendenkring Paracommando’s en een delegatie hoge militairen van het 2de bataljon commando’s uit Flawinne kwamen gisteren hun laatste eer betuigen. Er waren heel wat groene en rode baretten en vlaggen aan de kerk van Sint-Antonius. “Pierre Vandendaele was een van de allereerste leden van onze eenheid die in Groot-Brittannië werd opgericht”, vertellen luitenant-kolonel Linotte SBH en adjudant-chef Lamotte RSM van het 2de bataljon commando’s uit Flawinne. “Voor ons heeft deze uitvaart een symbolische betekening, omdat we dit jaar de 75ste verjaardag van de oprichting van onze eenheid vieren. Nu is de laatste ancien weg. Ook een delegatie van ons museum is hier vandaag.”

Zijn urne rustte op een Belgische vlag en voor zijn groene baret op een roodfluwelen kussentje lagen zijn ontelbare eretekens, van Ridder in de Orde van Leopold II met gekruiste sabels (België) tot Oorlogskruis 1940 met Palm en Chevalier de La Légion d’Honneur (Frankrijk).

Aangeboden door onze partners

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Zoersel in als startgemeente.

Nu in het nieuws