Inrichting van nieuwe parking. © Q-Parking Belgium

Boven: Toegang tot de parking en inrit. Onder: de ligging van de parkings. © Q-Parking Belgium

De ligging van de parkings. © rr

1 / 3

2.000 auto’s onder de grond aan Zuiderdokken

De twee ondergrondse parkings van de Gedempte Zuiderdokken zijn gegund aan Q-Park Belgium. De bouw van de eerste parking Steendok, aan de zuidkant, begint in september 2017. Een jaar later start de bouw van parking Kooldok. Samen tellen ze 2.000 plaatsen.

sacha van wiele

De bouw van de ondergrondse parkings is het startschot voor de grondige heraanleg van de Gedempte Zuiderdokken. Parking Steendok, aan de zijde van de Van der Sweepstraat, en met een capaciteit van 900 wagens, wordt als eerste gebouwd. De werkzaamheden starten in september 2017. Als die klaar zijn, een jaar later, begint de bouw van de parking Kooldok in de Scheldestraat. Daar is ruimte voor 1.100 auto’s.

“De fasering is op die manier uitgezet dat het parkeeraanbod tijdens alle werffasen constant blijft in de buurt”, zegt Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Na de realisatie van de ondergrondse parkings volgt de heraanleg van de bovengrondse ruimte.”

Op de Gedempte Zuiderdokken is er nu een capaciteit van 1.930 wagens. Die gaan dus ondergronds. Bovengronds zullen er nog wel 120 parkeerplaatsen zijn.

Fietsenstalling

Naast wagens komt er in de nieuwe parkings Kooldok en Steendok ook stallingruimte voor een driehonderdtal fietsen.“Het gaat hier zowel om een buurtfietsparking voor bewoners als een fietsenstallingen voor bezoekers”, zegt Kennis.

Q-Park Belgium kwam met het beste plan voor beide parkings. Het parkeerbedrijf zou erin zijn geslaagd om de inrichting van de parkeergarages en de plannen voor de bovengrond het best met elkaar te combineren. Zo worden de historische dokmuren geïntegreerd in de ondergrondse parkings. Dit is te vergelijken met de restanten van de Spaanse omwalling in de parking Nationale Bank.

De nieuwe Gedempte Zuiderdokken zouden in 2022 volledig klaar zijn.

"Gratis parkeren in Antwerpen is niet meer van deze tijd"

© rr

In september 2017 start de bouw van de eerste ondergrondse parking van de Gedempte Zuiderdokken. Een jaar later volgt parking Kooldok. Samen zullen ze 2.000 plaatsen tellen. Tijdens de debatavond in het Kaffee van Antwerpen herhaalde burgemeester Bart De Wever nog eens dat het gedaan is met gratis parkeren in Antwerpen. "De politicus die u gratis parking in Antwerpen belooft in de toekomst, is een leugenaar".

"De auto, de auto, de auto: dat we daar af moeten, zijn we het over eens. We moeten wel nog rekening houden met de auto door onder meer parkeerplaatsen te voorzien. Maar daarnaast moeten we de mensen verleiden om minder met de wagen naar Antwerpen te komen", verklaarde De Wever.

"In Antwerpen kan je perfect leven en werken zonder auto. Dat we de Kaaien en onze band met het water al die jaren hebben opgeofferd voor de lelijkste parking van West-Europa: dat is niet meer van deze tijd, dat zal niet blijven duren."Aan een ondergrondse parking hangt wel een grote kost: 30.000 euro per plaats, aldus De Wever. "De stad moet bijdragen om de parking ondergronds te leggen."Herbekijk het volledige debat met Bart De Wever en rector Herman van Goethem in het Kaffee van Antwerpen:

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Nu in het nieuws