Stadhuis opvallend verlicht: ‘Neen tegen de doodstraf’

De opvallende lichtprojectie op het stadhuis. Foto: Stad Mechelen

Mechelen - Het stadhuis van Mechelen is woensdagavond verlicht met een opvallende boodschap: Neen tegen de doodstraf.

Andere jaren is het standbeeld van Margaretha Van Oostenrijk in een roze licht gehuld. Omdat nu ook het stadsfestival Op.Recht.Mechelen loopt, steekt de stad dit jaar een tandje bij. Zo spreekt Mechelen zich tot middernacht met een lichtprojectie uit tegen de doodstraf en vijf trompettisten van het Conservatorium speelden op het balkon van het stadhuis ‘Ode an die Freude’.

Voor ‘Cities for Life - steden tegen de doodstraf’ worden vanavond wereldwijd markante gebouwen uitgelicht om de campagne van de gemeenschap van Sant’Egidio te steunen. Op 30 november 1786 werd de doodstraf voor het eerst afgeschaft in Toscane.  

Ondertussen hebben 140 landen de doodstraf afgeschaft. Toch waren er in 2014 nog altijd 22 landen die executies uitvoerden. De meeste vinden plaats in China, Iran, Saoedie-Arabië, Irak en de Verenigde Staten van Amerika. In Europa wordt ze alleen nog uitgesproken in Wit-Rusland.

“Mechelen is een solidaire stad die mensenrechten hoog in het vaandel draagt. Dat grootmachten als de Verenigde Staten en China in de top vijf van landen met de meeste executies staan, is eigenlijk onaanvaardbaar. We hopen door de actie te steunen dat de EU haar voortrekkersrol sterker vervult en zeker die landen overtuigt de doodstraf af te schaffen”,  zegt schepen van Mondiaal Beleid Marina De Bie (Groen). 

Door Sven Van Haezendonck